Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, καθώς τα οικονομικά δεδομένα προκαλούν ανησυχίες για πιθανή ύφεση που θα μπορούσε να βλάψει τη ζήτηση στον ενεργειακό τομέα.
Ο βρετανικός πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 10,1% τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1982, εντείνοντας την πίεση στα νοικοκυριά.
Η παραγωγή διύλισης της Κίνας παρέμεινε αδύναμη τον Ιούλιο, καθώς τα αυστηρά lockdown για τον COVID-19 και οι έλεγχοι των εξαγωγών καυσίμων περιόρισαν την παραγωγή.
Όμως, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 12 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA), έναντι προσδοκιών για πτώση 275.000 βαρελιών, καθώς οι εξαγωγές έφτασαν τα 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. (bpd), το υψηλότερο που έχει καταγραφεί.
Οι απαγορεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό αργό τον Δεκέμβριο και στις εισαγωγές προϊόντων στις αρχές του επόμενου έτους θα μπορούσαν να περιορίσουν δραματικά την προσφορά και να ανεβάσουν τις τιμές, προειδοποιούν αναλυτές.
«Το εμπάργκο της ΕΕ θα αναγκάσει τη Ρωσία να μειώσει κατά περίπου 1,6 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) την παραγωγή της μέχρι το τέλος του έτους, αριθμός που θα φτάσει στα 2 εκατομμύρια bpd το 2023», ανέφερε η BCA.
«Το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα συσφίξει σημαντικά τις αγορές και θα ανεβάσει το μπρεντ στα 119 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους», συμπλήρωσε.
Προς το παρόν, ωστόσο, η Ρωσία έχει αρχίσει να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου μετά τους περιορισμούς που σχετίζονται με τις κυρώσεις, καθώς οι Ασιάτες αγοραστές αύξησαν τις αγορές, με αποτέλεσμα η Μόσχα να αυξήσει τις προβλέψεις της για παραγωγή και εξαγωγές έως το τέλος του 2025, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας.
Τα κέρδη της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά 38% φέτος, εν μέρει λόγω των υψηλότερων όγκων εξαγωγών πετρελαίου, σύμφωνα με το έγγραφο, σε μια ένδειξη ότι η προσφορά από τη χώρα δεν έχει επηρεαστεί όσο περίμεναν οι αγορές αρχικά.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,19% στα 89,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,41% στα 94,97 δολάρια το βαρέλι.
Συνεχίζει την… ανηφόρα το φυσικό αέριο
Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,658% στα 229,580 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,38% στα 1.783,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κερδίζει 0,16% στα 19,758 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει κέρδη 1,26% στα 3,6282 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0173 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,05% στο 1,2053 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8438 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr