Οι ροές πετρελαίου προς την κεντρική Ευρώπη μέσω του συγκεκριμένου αγωγού θα ξαναρχίσουν λίγο αφότου ο ουγγρικός ενεργειακός όμιλος MOL μεταβίβασε το τέλος διαμετακόμισης για τη χρήση του ουκρανικού τμήματος του αγωγού, ανακοίνωσε η MOL την Τετάρτη.
Οι φόβοι για τη ζήτηση επηρέασαν επίσης τις τιμές, είπαν οι αναλυτές. «Οι φόβοι για πλήγμα στη ζήτηση που προκαλούνται από την ύφεση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει την τιμή αυτή τη στιγμή και ο κύριος λόγος για τον οποίο το μπρεντ διαπραγματεύεται κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Στίβεν Μπρένοκ.
Παράλληλα, αναμένονται και τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα καθορίσουν και το πόσο απότομα θα αυξήσει η Federal Reserve τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.
Η έκθεση είναι πιθανό να δείξει ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υψηλές καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εξετάζει εάν θα υιοθετήσει άλλη μια υπερμεγέθη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα και να τροφοδοτήσει τη ζήτηση.
Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 5 Αυγούστου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API). Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι τα αποθέματα αργού θα αυξάνονταν κατά περίπου 100.000 βαρέλια. Τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία αναμένονται αργότερα την Τετάρτη.
Αν και οι ανησυχίες για μια πιθανή παγκόσμια ύφεση έχουν επιβαρύνει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου πρόσφατα, τα διυλιστήρια πετρελαίου και οι φορείς εκμετάλλευσης αγωγών των ΗΠΑ αναμένουν ότι η κατανάλωση ενέργειας θα είναι ισχυρή για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με το Reuters.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,38% στα 89,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,31% στα 95,06 δολάρια το βαρέλι.
Άνοδος άνω του 5% για το φυσικό αέριο
Αντίθετα, ισχυρά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 5,121% στα 202,025 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,26% στα 1.807,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι χάνει 0,29% στα 20,422 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει κέρδη 0,28% στα 3,5957 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0236 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,11% στο 1,2093 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8465 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr