Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό να οδεύει σε σοβαρή επιβράδυνση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αντιστρέφουν επιθετικά την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική που υιοθέτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να στηρίξουν την ανάπτυξη, έδειξαν στοιχεία την Παρασκευή.
Οι επενδυτές περιμένουν και την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για τα επιτόκια. Αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 26-27 Ιουλίου.
Ενώ τα σημάδια άμβλυνσης της ζήτησης στις ΗΠΑ επιβάρυναν τις τιμές του πετρελαίου και οδήγησαν τα συμβόλαια αναφοράς να υποχωρούν περίπου κατά 3% την προηγούμενη συνεδρίαση, οι στενές παγκόσμιες προμήθειες συνέχισαν να διατηρούν την αγορά ανεβασμένη.
Ωστόσο, οι φόβοι για την προμήθεια μειώθηκαν ελαφρώς, αφού η Λιβύη ξεκίνησε ξανά την παραγωγή σε πολλά κοιτάσματα πετρελαίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Η παραγωγή της Λιβύης ανακάμπτει, αλλά με τις συγκρούσεις στην πρωτεύουσα κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει η ανάκαμψη της παραγωγής», δήλωσε ο Τζιοβάνι Σταούνοβο, αναλυτής της UBS, αναφερόμενος στις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φατριών στη Λιβύη εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι μια πολιτική αντιπαράθεση θα μπορούσε να προκαλέσει νέα σύγκρουση.
Η αγορά περιμένει επίσης και τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ για καθοδήγηση την επόμενη εβδομάδα.
Το αμερικανικό αργό κατρακύλησε στις δύο τελευταίες συνεδρίες, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ είχε μειωθεί σχεδόν 8% από πέρυσι, εν μέσω της αιχμής της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης, χτυπημένη από τιμές ρεκόρ στην αντλία.
Αντίθετα, σημάδια ισχυρής ζήτησης στην Ασία στήριξαν το μπρεντ, φέρνοντάς το σε τροχιά για την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο σε έξι εβδομάδες.
Η ζήτηση στην Ινδία για βενζίνη και καύσιμα απόσταξης αυξήθηκε σε υψηλά ρεκόρ τον Ιούνιο, παρά τις υψηλότερες τιμές, με τη συνολική κατανάλωση ραφιναρισμένων προϊόντων να τρέχει στο 18% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο και τα ινδικά διυλιστήρια να λειτουργούν κοντά στα πιο πολυσύχναστα επίπεδά τους ποτέ, ανέφεραν οι αναλυτές της RBC.
Το μεσημέρι της Παρασκευής το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,82% στα 94,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,45% στα 102,36 δολάρια το βαρέλι.
Ανηφορικά το φυσικό αέριο
Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 4,920% στα 163,255 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,46% στα 1.721,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι χάνει 0,30% στα 18,663 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει κέρδη 1,12% στα 3,3355 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,65% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0162 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,40% στο 1,1945 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,23% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8507 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr