Οι πιο επιθετικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve δήλωσαν την Πέμπτη ότι τάσσονται υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση αυτόν τον μήνα, και όχι μεγαλύτερη κατά 100 μονάδες βάσης που φοβούνταν οι επενδυτές μετά τα τελευταία στοιχεία για τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Μια μέρα πριν, το αμερικανικό αργό και το μπρεντ βρέθηκαν να υποχωρούν ακόμα και πάνω από 5 δολάρια την Πέμπτη, με την τιμή τους να είναι μικρότερη και από αυτή της 23ης Φεβρουαρίου, την παραμονή, δηλαδή, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και τα δύο συμβόλαια ανέστρεψαν σχεδόν όλες τις απώλειες μέχρι το τέλος της ημέρας.
Το σχόλιο του Αμερικανού αξιωματούχου για την παραγωγή πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία έρχεται σε μια στιγμή που η χωρητικότητα των μελών του ΟΠΕΚ εξαντλείται, με τους περισσότερους παραγωγούς να αντλούν στη μέγιστη δυναμικότητα.
Ο Τζο Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία για να παρακολουθήσει μια σύνοδο κορυφής των συμμάχων του Κόλπου και αναμένεται να ζητήσει από την περιοχή να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο.
Οι αναλυτές, εν τω μεταξύ, αναμένουν να συνεχιστεί η πίεση στο πετρέλαιο λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία.
«Το μπρεντ έφτασε να πέφτει αισθητά κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα. Είναι πιθανό να συνεχίσει να υποχωρεί δεδομένου ότι οι φόβοι για ύφεση πιθανώς δεν θα υποχωρήσουν προς το παρόν», ανέφερε η Commerzbank.
Το πτωτικό κλίμα της αγοράς ακολούθησε επίσης τις ανανεωμένες εστίες COVID-19 στην Κίνα, οι οποίες εμπόδισαν την ανάκαμψη της ζήτησης.
Η παραγωγή διυλιστηρίων της Κίνας τον Ιούνιο συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, με την παραγωγή για το πρώτο εξάμηνο του έτους να υποχωρεί κατά 6%, στην πρώτη ετήσια πτώση για την περίοδο τουλάχιστον από το 2011.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2% στα 98,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 2,17% στα 101,25 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,675% στα 170,350 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,09% στα 1.704,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι ενισχύεται 0,57% στα 18,328 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει απώλειες 1,28% στα 3,1715 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,42% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0056 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,16% στο 1,1841 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,28% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8493 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr