Μάλιστα, από τη Δευτέρα (11/7) η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σταματά, καθώς ο αγωγός Nord Stream 1 κλείνει με πρόσχημα τις εργασίες συντήρησης, χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανοίξει ξανά.
Μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας αναφέρει ότι το φυσικό αέριο δεν είναι πλέον η αξιόπιστη και χαμηλού κόστους πηγή ενέργειας που ήταν κάποτε και ότι το μέλλον του είναι αβέβαιο καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις αντιμετωπίζουν μια ενεργειακή κρίση εν μέσω κυρώσεων που στοχεύουν στον περιορισμό της χρηματοδότησης για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όπως επισημαίνει το Business Insider, η κατάσταση επιδεινώνεται από μυριάδες άλλους παράγοντες παγκοσμίως: μια πυρκαγιά σε μια εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Τέξας, οι εξαγωγές της βιομηχανίας των ΗΠΑ που υποφέρουν από το υψηλό ενεργειακό κόστος και τα ευρωπαϊκά εργοστάσια που κλείνουν για τους ίδιους λόγους, συνέβαλαν στη δημιουργία μιας ζοφερής εικόνας για τις παγκόσμιες ροές ενέργειας.
Θέληση για απεξάρτηση, αλλά περιορισμένες δυνατότητες και χρόνος
«Η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιταχύνει τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών εισαγωγών - ιστορικά τον μεγαλύτερο προμηθευτή της - μεταμορφώνει την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης, με επιπτώσεις στην παγκόσμια δυναμική του φυσικού αερίου», αναφέρει το σημείωμα του IEA.
Ενώ η ΕΕ προσπαθεί απεγνωσμένα να αντικαταστήσει τον ρωσικό εφοδιασμό με υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο είναι φθηνότερο στη μεταφορά, η κίνηση πιέζει περαιτέρω την αγορά. Οι ΗΠΑ έγιναν γρήγορα ένας μεγάλος προμηθευτής της συγκεκριμένης πηγής ενέργειας από την αρχή του έτους, σηματοδοτώντας μια γρήγορη μετατόπιση από τις ρωσικές ροές. Η έκθεση προβλέπει ότι η αβεβαιότητα θα ενταθεί, καθώς η Ρωσία αναμένεται θα περιορίσει τις ροές σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όπως έκανε στη Βουλγαρία και την Πολωνία.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν τους δικούς τους περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού που θέτουν ανώτατο όριο στις ροές προς την Ευρώπη, λένε οι ειδικοί. Η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Freeport LNG έκλεισε το εργοστάσιο για δύο εβδομάδες και οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν θα επανέλθει σε πλήρη δυναμικότητα μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
«Γενικά, δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ μπορούν να καλύψουν το κενό του ρωσικού φυσικού αερίου εάν το κλείσουν εντελώς», δήλωσε ο Σιν Μόργκαν, διευθυντής της Evercore ISI. «Οι εξαγωγές των ΗΠΑ ουσιαστικά έχουν ήδη μεγιστοποιηθεί και η πρόσφατη πυρκαγιά στο Freeport έθεσε... νοκ άουτ περίπου το 17% των εξαγωγών των ΗΠΑ».
Ο Στίβεν Έλις, αναλυτής στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας στη Morningstar, συμφωνεί, προσθέτοντας ότι οι εγκαταστάσεις για εξαγωγές LNG λειτουργούν ήδη με πλήρη δυναμικότητα. Βραχυπρόθεσμα, είπε, «δεν μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα».
Οι «πληγές» είναι ήδη ορατές
Και η αμερικανική βιομηχανία αρχίζει να νιώθει τον... πόνο από το υψηλό κόστος ενέργειας. Ένα εργοστάσιο αλουμινίου στο Κεντάκι μείωσε τη μισθοδοσία του, λέγοντας στους υπαλλήλους ότι δεν μπορούσε πλέον να αντέξει οικονομικά το υψηλό ενεργειακό κόστος. Η εταιρεία, Century Aluminium, αντιπροσωπεύει το 20% της προμήθειας των ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η διακοπή των ρωσικών ροών θα μπορούσε να αναγκάσει την ιταλική οικονομία να συρρικνωθεί αυτό το τρίμηνο. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας δήλωσε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και το κόστος των πρώτων υλών θα ωθήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη πίσω στο 2024.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία εξαρτάται από τη ρωσική ενέργεια, η οποία αντιπροσώπευε το 40% της προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ πέρυσι. Ο ΔΟΕ σημείωσε ότι αναθεώρησε την πρόβλεψή του για τη ζήτηση φυσικού αερίου στο 0,8% έως το 2025 λόγω σε μεγάλο βαθμό της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας. Ο οργανισμός υποστήριξε ότι απαιτείται απότομη πτώση στη ζήτηση για φυσικό αέριο για να αμβλυνθούν οι πιέσεις στις τιμές.
«Θα χρειαστεί να εφαρμοστούν πρόσθετες πολιτικές ενεργειακής μετάβασης σε ώριμες αγορές για να επιταχυνθεί περαιτέρω η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου», αναφέρει η έκθεση.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, πάντως, δήλωσε ότι βλέπει ως πιθανότερο σενάριο την πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr