Οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο καθώς η τελευταία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των καυσίμων ενισχύει τις ανησυχίες για ύφεση.
Στη Νότια Κορέα, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο έφτασε σε υψηλό σχεδόν 24 ετών, εντείνοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της ζήτησης πετρελαίου.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα, με δείκτες που δείχνουν μελλοντικές εξελίξεις να υποδηλώνουν ότι η περιοχή θα μπορούσε να υποχωρήσει αυτό το τρίμηνο, καθώς η κρίση κόστους ζωής κρατά τους καταναλωτές επιφυλακτικούς.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την προσφορά. Νωρίτερα στη συνεδρίαση, το WTI αυξήθηκε περισσότερο από 3 δολάρια και το μπρεντ περισσότερο από 1 δολάριο λόγω των αναφορών για διακοπή της παραγωγής στη Νορβηγία.
Οι Νορβηγοί εργαζόμενοι στον τομέα ξεκίνησαν απεργία που θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε στο Reuters το συνδικάτο που ηγείται της βιομηχανικής δράσης.
Η απεργία αναμένεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 89.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boepd), εκ των οποίων η παραγωγή φυσικού αερίου αποτελεί 27.500 boepd, δήλωσε ο νορβηγός παραγωγός Equinor.
«Οι τιμές του πετρελαίου... επωφελούνται από την απεργία στη Νορβηγία, επηρεάζοντας μέχρι στιγμής μόνο μέτριους όγκους και την απότομη αύξηση των επίσημων τιμών πώλησης στη Σαουδική Αραβία τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας ότι οι σαουδαραβικές εξαγωγές ενδέχεται να μην αυξηθούν τόσο πολύ τον επόμενο μήνα», εξήγησε ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταούνοβο.
Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, αύξησε τις τιμές του αργού πετρελαίου τον Αύγουστο για τους Ασιάτες αγοραστές σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ εν μέσω στενής προσφοράς και ισχυρής ζήτησης.
Η επίσημη τιμή πώλησης (OSP) για το Arab Light που φόρτωσε τον Αύγουστο στην Ασία αυξήθηκε κατά 2,80 δολάρια το βαρέλι από τον Ιούλιο στα 9,30 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με τις τιμές του Ομάν/Ντουμπάι, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, κοντά στο υψηλό των 9,35 δολαρίων το βαρέλι που καταγράφηκε τον Μάιο.
«Υποψιαζόμαστε ότι οι διορθώσεις στην αγορά ενέργειας κατά το δεύτερο τρίμηνο μπορεί να καταλήξουν να είναι βραχύβιες, με τον κίνδυνο παρατεταμένης περιόδου υψηλών τιμών ναι είναι ο πιο πιθανός», δήλωσε ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα διαπραγματεύονται σε ένα ευρύ φάσμα 100 έως 125 δολαρίων.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,44% στα 107,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,61% στα 111,67 δολάρια το βαρέλι.
Συνεχίζει την… ανηφόρα το φυσικό αέριο
Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 4,057% στα 169,550 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,02% στα 1.801,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι ανεβαίνει 0,68% στα 19,80 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει απώλειες 1,72% στα 3,506 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 1,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,03 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,75% στο 1,2014 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,40% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8573 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr