Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία θεωρούνται οι μόνες δύο χώρες στον ΟΠΕΚ με πλεονάζουσα διαθέσιμη χωρητικότητα για να αναπληρώσουν τη χαμένη ρωσική προσφορά και την αδύναμη παραγωγή από άλλα κράτη μέλη.
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, Σουχαΐλ αλ-Μαζρουέι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα παράγει σχεδόν τη μέγιστη δυναμικότητα με βάση την ποσόστωσή της των 3,168 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ+.
Τα σχόλιά του επιβεβαίωσαν τις παρατηρήσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνεδρίασης της G7 ότι τα ΗΑΕ παράγουν με τη μέγιστη δυναμικότητα και ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή μόνο κατά 150.000 bpd.
Οι αναλυτές προειδοποίησαν επίσης ότι οι πολιτικές αναταραχές στον Ισημερινό και τη Λιβύη θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω την προσφορά.
Η National Oil Corp της Λιβύης δήλωσε τη Δευτέρα ότι ενδέχεται να χρειαστεί να κηρύξει ανωτέρα βία στην περιοχή του Κόλπου της Σύρτης εντός των επόμενων τριών ημερών, εκτός εάν η παραγωγή και η ναυτιλία συνεχιστούν στους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου εκεί.
Το Υπουργείο Ενέργειας του Ισημερινού δήλωσε ότι η χώρα μπορεί να χρειαστεί να αναστείλει πλήρως την παραγωγή πετρελαίου εντός των επόμενων δύο ημερών εν μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η πρώην χώρα του ΟΠΕΚ αντλούσε περίπου 520.000 βαρέλια την ημέρα πριν από τις διαδηλώσεις.
Αυτοί οι παράγοντες υπογραμμίζουν τις ελλείψεις στην αγορά, οι οποίες οδήγησαν σε ανάκαμψη αυτή την εβδομάδα, εξουδετερώνοντας τις ανησυχίες της ύφεσης που επηρέασαν τις τιμές τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Haitong Futures είπαν ότι το κλίμα της αγοράς παραμένει εύθραυστο, με τους ανθρώπους να περιμένουν σαφέστερες οδηγίες για την επόμενη κίνηση και γεωπολιτικούς παράγοντες στο επίκεντρο.
Οι ηγέτες της G7 συζητούν ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο για να πλήξουν σημαντικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα θα μείωνε τις τιμές της ενέργειας.
Ένας Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος κάλεσε επίσης τις παγκόσμιες δυνάμεις να διερευνήσουν όλες τις επιλογές για να μετριάσουν τη ρωσική πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό που έχει εκτοξεύσει τις τιμές, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών με χώρες παραγωγής όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,45% στα 111,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ενισχύεται 1,59% στα 112,76 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί ελαφρά το φυσικό αέριο
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,814% στα 128,405 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,12% στα 1.826,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι ανεβαίνει 0,71% στα 21,337 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 2,10% στα 3,8447 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται οριακά 0,01 έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0584 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,02% στο 1,2261 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8634 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr