Παρουσιάζοντας το σχέδιό της REPowerEU για τον τερματισμό της εξάρτησης του εμπορικού μπλοκ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι σκοπεύει να κινητοποιήσει σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ (316 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δάνεια και επιχορηγήσεις για τη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών και εγκαταστάσεων ώστε να καλύψει άμεσα τις ανάγκες εφοδιασμού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η Επιτροπή πρόσθεσε δε ότι σκοεύει να δώσει χρηματοδότηση 1,5-2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση της πετρελαϊκής υποδομής σε εκείνες τις χώρες μέλη που εξαρτώνται περισσότερο από τον αγωγό Druzhba.
Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και εισήγαγε περίπου 2,7 εκατομμύρια b/d αργού και άλλα 1,5 εκατομμύρια b/d προϊόντα, κυρίως ντίζελ, πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Ο ρωσικός αγωγός Druzhba μετέφερε περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως της ποιότητας εξαγωγής αργού πετρελαίου Urals από τα ρωσικά κοιτάσματα στην κεντρική Ευρώπη πριν από τον πόλεμο.
«Η διακοπή της παροχής από τον αγωγό Druzhba θα αυξήσει την πίεση σε εναλλακτικές διαδρομές ανεφοδιασμού, συγκεκριμένα λιμάνια όπως το Γκντανσκ, το Ρόστοκ, η Τεργέστη ή το Omisalj, και εναλλακτικές υποδομές αγωγών, που επί του παρόντος δεν είναι έτοιμες να χειριστούν τέτοια πρόσθετη πίεση, που εξυπηρετεί τις ίδιες περιοχές. », ανέφερε η επιτροπή στην πρόταση REPowerEU. «Απαιτούνται πολλές επενδύσεις για τη διασφάλιση της ασφάλειας του πετρελαίου. Τα έργα που βασίζονται και επεκτείνουν τη χωρητικότητα της υπάρχουσας υποδομής και αντιμετωπίζουν τα υφιστάμενα σημεία συμφόρησης — συγκεκριμένα στους πετρελαιαγωγούς Transalpine (TAL), Adria ή SPSE — είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων στα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο».
Βελτιώνοντας συνδέσμους
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία είναι τα μέλη της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από τις ρωσικές προμήθειες αργού μέσω του αγωγού Druzhba και ζητούν να εξαιρεθούν από το εμπάργκο, τουλάχιστον τα πρώρα χρόνια της εφαρμογής του σχεδίου.
Το ρωσικό αργό πετρέλαιο Urals παραδίδεται μέσω του αγωγού Druzhba στο μοναδικό διυλιστήριο της Ουγγαρίας, το εργοστάσιο Duna. Αν και η Ουγγαρία θα μπορούσε να εισάγει κάποιες εναλλακτικές προμήθειες αργού μέσω του αγωγού Adria από τις ακτές της Κροατίας, η μετατροπή του εργοστασίου Duna σε αργό πετρέλαιο θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο και έξοδα, επιμένει η Ουγγαρία.
Η Σλοβακία είπε ότι θα μπορούσε να καλύψει ορισμένες από τις ανάγκες της σε αργό πετρέλαιο μέσω της αυξημένης χρήσης του αγωγού Adria, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως JANAF, αλλά ότι η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στο κύριο διυλιστήριο της χώρας, τη Slovnaft.
«Η δημιουργία εναλλακτικών οδών εφοδιασμού πρέπει επίσης να συνοδεύεται από συγκεκριμένες επενδύσεις στην αναδιαμόρφωση και την αναβάθμιση των διυλιστηρίων προϊόντων πετρελαίου, καθώς η αντικατάσταση του αργού πετρελαίου των Ουραλίων με εναλλακτικές ποιότητες πετρελαίου συνεπάγεται τεχνολογικές αλλαγές», ανέφερε η EC στην πρότασή της REPower.
Η Γερμανία ψάχνει ήδη να προμηθεύσει το δεύτερο διυλιστήριό της που τροφοδοτείται από την Druzhba μέσω του λιμανιού Rostock στη Βαλτική Θάλασσα.
Στην Πολωνία, το διυλιστήριο Plock της Grupa Lotos λαμβάνει επίσης αργό πετρέλαιο από τον αγωγό Druzhba και η εταιρεία δήλωσε ότι συνεχίζει να τηρεί τις υπάρχουσες συμβάσεις προμήθειας που ισχύουν μέχρι το τέλος του 2022. Καθώς η ΕΕ σχεδιάζει να απαγορεύσει τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία εντός έξι μηνών, τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές προμήθειες, αν και πολλά έχουν ήδη αρχίσει να διαφοροποιούν τις πηγές τους.
Σύνδεσμοι αερίου
Η Ρωσία έχει ήδη σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, με τη Φινλανδία να αναμένεται να χάσει επίσης την πρόσβαση στο ρωσικό αέριο, λόγω αλλαγών στο πλαίσιο πληρωμών.
Η ΕΕ συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους για τη διαφοροποίηση των προμηθειών εδώ και αρκετούς μήνες, που χρονολογείται πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ως μέρος της απάντησής της, δημιούργησε επίσης μια Ενεργειακή Πλατφόρμα για να επιτρέψει τις εθελοντικές κοινές αγορές φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου συγκεντρώνοντας τη ζήτηση, βελτιστοποιώντας τη χρήση της υποδομής και συντονίζοντας την προσέγγιση των προμηθευτών.
Μαρία Μπερτζελέτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr