Παρόλα αυτά, η σχεδιαζόμενη χαλάρωση των περιορισμών στη Σαγκάη και η προοπτική για περιορισμένη προσφορά περιορίζουν τις απώλειες.
«Η πτώση των αποθεμάτων με επικεφαλής τον τομέα λιανικής των ΗΠΑ αύξησε τις ανησυχίες για την ανάπτυξη, και μαζί με αυτό, τη ζήτηση για καύσιμα», δήλωσε ο αναλυτής της Saxo Bank Όλε Χάνσεν.
Ωστόσο, η διαφαινόμενη απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έχει στηρίξει τις τιμές. Αυτόν τον μήνα, η ΕΕ πρότεινε ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία που προβλέπει πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου σε έξι μήνες, αλλά τα μέτρα δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, με την Ουγγαρία μεταξύ των πιο έντονων επικριτών του σχεδίου.
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα θα στείλει οποιοδήποτε πετρέλαιο απορριφθεί από ευρωπαϊκές χώρες στην Ασία και σε άλλες περιοχές.
Ο Νόβακ είπε ότι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου ήταν περίπου 1 εκατομμύριο bpd χαμηλότερη τον Απρίλιο, αλλά είχε αυξηθεί κατά 200.000 bpd σε 300.000 bpd τον Μάιο, ενώ περισσότεροι όγκοι αναμένεται να αποκατασταθούν τον επόμενο μήνα.
Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο 210 δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε η Ευρώπη να σταματήσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027 και να χρησιμοποιήσει την απομάκρυνση από τη Μόσχα για να επιταχύνει τη μετάβασή της στην πράσινη ενέργεια.
Επίσης, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, μια απροσδόκητη πτώση, καθώς τα διυλιστήρια αύξησαν την παραγωγή τους ως απάντηση στα περιορισμένα αποθέματα προϊόντων και τις εξαγωγές σχεδόν ρεκόρ που ώθησαν τις τιμές ντίζελ και βενζίνης στις ΗΠΑ σε επίπεδα ρεκόρ.
Η χρήση της χωρητικότητας τόσο στην Ανατολική Ακτή όσο και στην Ακτή του Κόλπου ήταν πάνω από 95%, ωθώντας αυτά τα διυλιστήρια κοντά στους υψηλότερους δυνατούς ρυθμούς λειτουργίας.
Στην Κίνα, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα σχέδια για χαλάρωση των περιορισμών του κορονοϊού από την 1η Ιουνίου στην πολυπληθέστερη πόλη της Σαγκάης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου από τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,59% στα 105,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1% στα 108,02 δολάρια το βαρέλι.
Πέφτει και το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,949% στα 91,750 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,60% στα 1.827,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι πέφτει 0,14% στα 21,514 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,51% στα 4,1995 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,54% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0522 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,72% στο 1,2426 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κινείται σταθεροποιητικά έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8478 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr