Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, ανέβηκαν περισσότερα από 5 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη.
Η πρόταση κυρώσεων, η οποία χρειάζεται την ομόφωνη υποστήριξη από τις 27 χώρες της ΕΕ, περιλαμβάνει επίσης τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικών διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του 2022 και την απαγόρευση όλων των ναυτιλιακών και ασφαλιστικών υπηρεσιών για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.
«Η αγορά πετρελαίου δεν έχει αποτιμήσει πλήρως το ενδεχόμενο ενός εμπάργκο πετρελαίου εκ μέρους της ΕΕ, επομένως αναμένονται υψηλότερες τιμές του αργού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εάν ψηφιστεί ως νόμος», επεσήμανε ο επικεφαλής έρευνας αγορών πετρελαίου της Rystad Energy, Μπγιόρναρ Τονχάουγκεν.
Η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μπάρμπαρα Πομπιλί, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταλήξουν σε συναίνεση για τις κυρώσεις μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.
«Το προγραμματισμένο εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ αντιπροσωπεύει μια τεράστια υλικοτεχνική πρόκληση για τις αγορές πετρελαίου», δήλωσε ο επικεφαλής εμπορευμάτων της Investec, Κάλουμ Μακφέρσον. «Η επαναδρομολόγηση της ρωσικής παραγωγής από την Ευρώπη σε πρόθυμους αγοραστές στην Ασία, παρουσία κυρώσεων, είναι ήδη τόσο προκλητική που ακόμη και η Ρωσία έχει παραδεχτεί ότι η παραγωγή της θα μειωθεί σημαντικά», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, στη συνάντησή του την Πέμπτη, ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα επιμείνει σε μέτριες αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου υποστηρίζοντας ότι δεν ευθύνεται για τη γεωπολιτική αναταραχή και τις διαταραχές εφοδιασμού.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμαντ Μπαρκίντο, επανέλαβε ότι δεν ήταν δυνατό για άλλους παραγωγούς να αντικαταστήσουν τη ρωσική προσφορά, αλλά εξέφρασε ανησυχίες για την επιβράδυνση της ζήτησης για καύσιμα μεταφορών και πετροχημικά στον κορυφαίο εισαγωγέα στον κόσμο, την Κίνα, λόγω των παρατεταμένων περιορισμών λόγω COVID-19.
Μια έρευνα του ιδιωτικού τομέα την Πέμπτη έδειξε ότι η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών της Κίνας συρρικνώθηκε με τον δεύτερο πιο απότομο ρυθμό που έχει καταγραφεί τον Απρίλιο υπό την επίδραση των μέτρων για την πανδημία.
Στο Ιράν, οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου έχουν δώσει μια ανάσα στην ενεργειακά εξαρτημένη οικονομία του και έτσι δεν υπάρχει βιασύνη να ανανεωθεί το πυρηνικό σύμφωνο του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις για χαλάρωση των κυρώσεων, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι που γνωρίζουν τη… σκέψη της Τεχεράνης.
Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατομμύριο βαρέλια την περασμένη εβδομάδα μετά την απελευθέρωση περισσότερου πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,29% στα 108,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,52% στα 110,17 δολάρια το βαρέλι.
Συνεχίζει να ανεβαίνει και το φυσικό αέριο
Παράλληλα, ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ανεβαίνοντας 2,388% στα 106,3 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται σημαντικά 1,43% στα 1.895,63 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κερδίζει 2,42% στα 22,918 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,18% στα 4,3455 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,27% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0593 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,56% στο 1,255 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,33% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,844 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr