Οι διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα, που προέκυψαν από τον πόλεμο, έχουν περιοριστεί ως ένα βαθμό.
Το ρωσικό φυσικό αέριο συνεχίζει την πορεία του προς την Ευρώπη και οι εξαγωγές μετάλλων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδιατάρακτες.
Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία είναι μέχρι στιγμής αυξημένες τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον περασμένο Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο UBS, τα παραπάνω στοιχεία δε συνηγορούν απαραίτητα στο ότι μπήκε «φρένο» στην έντονα ανοδική τροχιά των εμπορευμάτων το τελευταίο διάστημα. Το αντίθετο μάλιστα.
Ο δείκτης CMCI της UBS καταγράφει ήδη άνοδο της τάξεως του 4% από τις αρχές Απριλίου και οι ανοδικές τάσεις παραμένουν για τις τιμές στην ενέργεια, τα βιομηχανικά μέταλλα και τα σιτηρά.
Η θέση του ελβετικού οίκου για συνέχιση στο ράλι των εμπορευμάτων οφείλεται στους εξής παράγοντες:
1. Περιορισμένη η ικανότητα προμήθειας πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο
Με μόνο δύο χώρες στη συμμαχία του ΟΠΕΚ+ να διαθέτουν σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα -η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- ο οργανισμός τηρεί μια προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά την κατάργηση των περικοπών παραγωγής πετρελαίου, που σχετίζονται με την πανδημία. Οι ανησυχίες για τη ζήτηση, που οφείλονται στα νέα αυστηρά lockdown της Κίνας, ενδέχεται να διατηρήσουν τη στάση αναμονής του ΟΠΕΚ+.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, οι στρατηγικές αποδεσμεύσεις αποθεμάτων πετρελαίου δεν πρόκειται να διορθώσουν τις διαρθρωτικές ανισορροπίες που προκύπτουν από χρόνια υποεπενδύσεων, σε μια περίοδο μάλιστα που ανακάμπτει η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο.
2. Εμπόδια στην προμήθεια βιομηχανικών μετάλλων
Αν και οι ρωσικές εξαγωγές βιομηχανικών μετάλλων μπορούν να αντικατασταθούν σχετικά εύκολα, οι αγορές αντιμετώπιζαν δυσκολίες ήδη πριν από τον πόλεμο στο συγκεκριμένο τομέα. Το υψηλό ενεργειακό κόστος μεγεθύνει τα προβλήματα όσον αφορά την παραγωγή υλικών στην Ευρώπη, κυρίως για το αλουμίνιο και τον ψευδάργυρο.
Αποτέλεσμα αυτού, μια περαιτέρω σύσφιξη της προσφοράς. Όπως επισημαίνει μάλιστα η UBS, σχεδόν όλες οι αγορές βασικών μετάλλων αναμένεται να υποτροφοδοτηθούν φέτος.
3. Διαταραχές στην προμήθεια σιτηρών
Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 19% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και το 18% των εξαγωγών κριθαριού, ενώ η Ουκρανία αντιπροσωπεύει περίπου το 8% των παγκόσμιων εξαγωγών σε σιτάρι, το 13% σε καλαμπόκι και το 46% σε ηλιέλαιο.
Ο αντίκτυπος του πολέμου στην παραγωγή και τις εξαγωγές της Ουκρανίας είναι σοβαρός. Σε αυτό το πλαίσιο, η γεωργική συμβουλευτική εταιρεία UkrAgroConsult προβλέπει ότι η συγκομιδή καλαμποκιού και σιταριού θα μειωθεί κατά το ήμισυ και οι ηλιόσποροι κατά 30-40%.
Επιπλέον, αν και δεν έχουν τεθεί σε ισχύ επίσημες κυρώσεις για τα ρωσικά σιτηρά, έχουν επιβληθεί «αυτοκυρώσεις» από ορισμένους εμπόρους, παρόχους χρηματοδότησης εμπορευμάτων και ιδιοκτήτες πλοίων διανομής σιτηρών.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ακόμη και πριν τον πόλεμο, η Ρωσία εισήγαγε έναν κυμαινόμενο εξαγωγικό φόρο τον Ιούνιο του 2021 προκειμένου να περιορίσει τις εξαγωγές λόγω των υψηλών εγχώριων τιμών των τροφίμων.
Τέλος, οι κυρώσεις επηρεάζουν την πρόσβαση στα λιπάσματα στη Βραζιλία, την Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερο από ό,τι στον ανεπτυγμένο κόσμο. Για παράδειγμα, περίπου το 50% των εισαγωγών ποτάσας στη Βραζιλία προέρχονται συνήθως από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψιν όλα τα παραπάνω δεδομένα, η UBS «βλέπει» περιθώρια αύξησης άνω του 10% στους δείκτες συνολικών αποδόσεων για το επόμενο εξάμηνο. Γι’ αυτό και συνεχίζει να συμβουλεύει τους επενδυτές να εμπιστεύονται εμπορεύματα με μακροχρόνια δυναμική.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr