Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου, σιδηρομεταλλεύματος, άνθρακα και χαλκού σημείωσαν μειωμένα επίπεδα τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα τελωνειακά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.
Η εμπορική πρωτεύουσα της Κίνας, η Σαγκάη, έχει βάλει λουκέτο στους 25 εκατομμύρια κατοίκους της για σχεδόν τρεις εβδομάδες, καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τη μεγαλύτερη επιδημία COVID-19 στη χώρα από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορονοϊός στην πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019. Οι περιορισμοί στη Σαγκάη και σε άλλες κινεζικές πόλεις, αρχίζουν να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, με ορισμένα εργοστάσια να αναγκάζονται να κλείσουν και οι καθυστερήσεις να αυξάνονται στα λιμάνια.
Είναι πιθανό ότι η αποφασιστικότητα των αρχών να εξαλείψουν τα κρούσματα COVID-19 θα οδηγήσει σε συνεχή lockdown και οικονομική αναστάτωση τις επόμενες εβδομάδες και αυτό τελικά θα τροφοδοτήσει τις εισαγωγές εμπορευμάτων της Κίνας.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου ήταν 10,06 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Μάρτιο, σημειώνοντας 14% μείωση από τον Μάρτιο του περασμένου έτους και επίσης εμφανίζουν μείωση από το μέσο όρο των 10,53 εκατομμυρίων bpd για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου για το μήνα του Μαρτίου θα είχαν διευθετηθεί κυρίως τον Ιανουάριο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση ή την απώλεια ζήτησης που προκλήθηκε από τα lockdown. Οι εισαγωγές του Απριλίου επίσης δεν θα αντανακλούν αυτό, και επομένως είναι πιθανό να φτάσουν περίπου τα 10 εκατομμύρια bpd.
Ωστόσο, από τον Μάιο και μετά οι εισαγωγές αργού πετρελαίου μπορεί να εμφανίσουν επιπλέον μείωση, αφού ο κορυφαίος προμηθευτής της Κίνας, η Σαουδική Αραβία, αύξησε την επίσημη τιμή πώλησης, μια κίνηση που ώθησε ορισμένα διυλιστήρια να πάρουν λιγότερα από τους συμβατικούς όγκους τους.
Στον τομέα του άνθρακα, οι εισαγωγές 16,42 εκατομμυρίων τόνων τον Μάρτιο ήταν 40% χαμηλότερες από τον ίδιο μήνα πέρυσι και οι εισαγωγές το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 24,2% από την ίδια περίοδο του 2021. Μέρος της μείωσης σχετίζεται με την απροσδόκητη και βραχύβια απαγόρευση των εξαγωγών που επιβλήθηκε τον Ιανουάριο από την Ινδονησία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας. Ωστόσο, η ισχυρή εγχώρια παραγωγή και οι υψηλές θαλάσσιες τιμές είναι επίσης πιθανό να διατηρήσουν υποτονικές τις εισαγωγές άνθρακα τους επόμενους μήνες.
Όσον αφορά το σιδηρομετάλλευμα, τα ζητήματα εφοδιασμού από τη Βραζιλία οδήγησαν σε μείωση εισαγωγών. Για το μήνα Μάρτιο, οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος ήταν 87,28 εκατ. τόνοι, σημειώνοντας 14.5% πτώση από τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Οι διαταραχές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες στην κορυφαία χώρα εξαγωγής τη Βραζιλία, μείωσαν τις αποστολές προς την Κίνα, η οποία αγοράζει περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου θαλάσσιου σιδηρομεταλλεύματος.
Το εάν οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος θα ανακάμψουν τους επόμενους μήνες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν η Κίνα πετύχει την καταπολέμηση του COVID-19 και εάν ναι, πόσο η νέα πολιτική αντιμετώπισης έχει ζημιώσει οικονομικά τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία.
Μαρία Μπερτζελέτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr