Τα σχεδόν απάνθρωππα lockdown έχουν ως αποτέλεσμα η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να μην είναι τόσο υψηλή όσο αναμενόταν, κάτι που τελικά αμβλύνει τις επιπτώσεις της φθίνουσας προσφοράς από τη Ρωσία.
Σε έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, αναφέρεται ότι η παραγωγή της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Απρίλιο, με την πτώση να επιταχύνεται στα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο, κυρίως λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, έως και το 3% της παγκόσμιας προσφοράς θα μπορούσε να χαθεί μέχρι τα μέσα της Άνοιξης λόγω των μειωμένων ρωσικών ροών.
Ωστόσο, μία σειρά από παράγοντες συμβάλλουν ώστε να μην υπάρξει απότομο έλλειμμα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Ο πιο πρόσφατος από αυτούς τους παράγοντες είναι η επιβολή των αυστηρών περιορισμών κατά του Covid στην Κίνα, όπου το κράτος έχει θέσει σε lockdown και τα 26 εκατομμύρια κατοίκους στη Σανγκάη.
Ως αποτέλεσμα, ο ΙΕΑ μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 260.000 βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με την πρόβλεψη του περασμένου μήνα, και τώρα αναμένει ότι ο κόσμος θα χρειαστεί κατά μέσο όρο 99,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022.
Στη μείωση αυτή συμβάλλει και η ασθενέστερη του αναμενόμενου ζήτηση στις χώρες του ΟΟΣΑ, αν και, συνολικά, η ζήτηση είναι αυξημένη σε σχέση με το 2021, λόγω της σταδιακής εξόδου από την κρίση του κορωνοϊού διεθνώς. Για το λόγο αυτό, ο ΙΕΑ αναμένει μια αύξηση 1,9 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, σε σχέση με το 2021.
Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και την αναταραχή που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν προκαλέσει το πρόσφατο ράλι στις τιμές πετρελαίου.
Η νέα χαμηλότερη πρόβλεψη του ΙΕΑ θα μπορούσε να αμβλύνει τις ανησυχίες για την τιμή του πετρελαίου.
Η παγκόσμια προσφορά αυξήθηκε τον Μάρτιο, κατά 450.000 βαρέλια την ημέρα, αν και οι χώρες του ΟΠΕΚ, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, δεν προχώρησαν τόσο μακριά όσο ήλπιζαν οι μεγάλοι καταναλωτές, όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία.
Παράλληλα, οι χώρες - μέλη του ΙΕΑ συμφώνησαν σε μια συντονισμένη απελευθέρωση 120 εκατομμυρίων βαρελιών αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης για να συμβάλουν στην αποσυμπίεση των τιμών.
Η τιμή του μπρεντ έφτασε τα 114 δολάρια κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το ιστορικό υψηλό των 147,50 δολαρίων, που σημειώθηκε το 2008. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές έχουν, μέχρι στιγμής, διαψευστεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr