Σε αντίθεση με αυτό, η αναμενόμενη χαμηλότερη ζήτηση στην Κίνα, οι αυξήσεις της παραγωγής από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ και όχι μόνο, καθώς και η αύξηση-ρεκόρ στην αποθήκευση πετρελαίου έκτακτης ανάγκης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους μέλη του ΔΟΕ θα αποτρέψουν λογικά οποιοδήποτε έντονο έλλειμμα, ανέφερε ο οργανισμός.
Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται τώρα να εξισορροπηθεί με την προσφορά το δεύτερο τρίμηνο στα 98,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), πρόσθεσε, με τη δυνατότητα έτσι να καταλαγιάσει ο αυξανόμενος πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας.
«Προς το παρόν, υποθέτουμε ότι οι απώλειες (τον Απρίλιο) θα αυξηθούν κατά μέσο όρο στο 1,5 εκατομμύριο bpd για το μήνα», σημειώνεται σε σχετική ενημέρωση.
«Από τον Μάιο και μετά, σχεδόν 3 εκατομμύρια bpd θα μπορούσαν να είναι εκτός κυκλοφορίας, καθώς θα τεθεί σε ισχύ ο πλήρης αντίκτυπος ενός διευρυνόμενου εθελοντικού εμπάργκο στη Μόσχα, με γνώμονα τους πελάτες», συμπληρώνει η ΙΕΑ.
Πάντως, ο ρωσικός... αποκλεισμός προχωρά πιο αργά από ό,τι είχε προβλέψει η IEA τον περασμένο μήνα, όταν προέβλεψε ότι η απώλεια 3 εκατομμυρίων bpd θα ίσχυε από τον Απρίλιο.
Ορισμένοι αγοραστές, ειδικά στην Ασία, έχουν αυξήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια αύξησης των αγορών από την Κίνα, πρόσθεσε
Τα lockdown στην Κίνα λόγω του κορονοϊού, αλλά και η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση το πρώτο τρίμηνο, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώθησαν τον ΔΟΕ να μειώσει την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το έτος κατά 260.000 bpd.
«Οι χαμηλότερες προσδοκίες ζήτησης και οι σταθερές αυξήσεις της παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ στη Μέση Ανατολή μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός της συμμαχίας του ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να επαναφέρουν την αγορά σε ισορροπία», ανέφερε η IEA.
Η συνδυασμένη παραγωγή από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ ήταν 1,5 εκατομμύριο bpd κάτω από τον στόχο τον Μάρτιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ο όμιλος εισήγαγε περικοπές τον Μάιο του 2020, ανέφερε ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι αναμένει τα ελλείμματα να αυξηθούν.
Οι ΗΠΑ και άλλα μέλη της 31μελούς ΔΟΕ δεσμεύτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες να απελευθερώσουν συνολικά 240 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την αποθήκευση έκτακτης ανάγκης. Μετά την ανακοίνωση, οι τιμές του αργού έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 9 δολάρια σε περίπου 105 δολάρια το βαρέλι.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,20% στα 101,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ανεβαίνει 1,39% στα 106,09 δολάρια το βαρέλι.
Μικρή άνοδος και για το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ανεβαίνοντας 2,231% στα 104,500 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,12% στα 1.978,50 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι ανεβαίνει 0,66% στα 25,905 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός χάνει 0,12% στα 4,7037 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται οριακά 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0827 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,06% στο 1,3005 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί οριακά 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8325 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr