Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε στις 31 Μαρτίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πουλούσαν 180 εκατομμύρια βαρέλια αργού από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου με ρυθμό 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ξεκινώντας τον Μάιο, τη μεγαλύτερη απελευθέρωση από το απόθεμα από τότε που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1970. Οι χώρες- μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) απελευθερώνουν επιπλέον 60 εκατομμύρια βαρέλια για να τιθασεύσουν τις παγκόσμιες τιμές.
Η απόφαση να πουληθεί πετρέλαιο από την SPR, αντί να συναφθεί ένα δάνειο, σημαίνει ότι το πετρέλαιο θα απελευθερωθεί στην αγορά πιο γρήγορα για να μειωθούν οι τιμές, αλλά θα μπορούσε να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αναπληρωθεί το απόθεμα και να ξαναφτάσει στο τωρινό επίπεδο, αυξάνοντας μακροπρόθεσμα τους κινδύνους στην αγορά.
Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιεί ότι αυτό θα μπορούσε να κάνει τις τιμές του πετρελαίου πιο ασταθείς.
Οι κίνδυνοι
Τα δάνεια αμερικανικού πετρελαίου από το SPR εγγυώνται την επιστροφή του πετρελαίου σε μια καθορισμένη περίοδο, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και μήνες για να οριστικοποιηθούν, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει τους πιθανούς αγοραστές και διαπραγματεύεται συμβόλαια.
«Όταν θέλουμε να επεκτείνουμε γρήγορα την παγκόσμια προσφορά, ειδικά με το ιστορικό ποσό που ανακοινώσαμε, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να κάνουμε μια πώληση παρά να επιδιώκουμε να συνάψουμε συμβόλαια ανά εταιρεία (όπως απαιτείται σε μια ανταλλαγή)», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Η πώληση συνοδεύεται από ένα ασαφές χρονοδιάγραμμα για την επαναγορά βαρελιών. Το απόθεμα έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002 και, εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε να παραμείνει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Εάν πρέπει να αναπληρωθεί όταν οι τιμές είναι υψηλές, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν το ασφάλιστρο για να το ξαναγεμίσουν...
Η κυβέρνηση ενήργησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις και τα μποϊκοτάζ που ακολούθησαν οδήγησαν τις λιανικές τιμές της βενζίνης σε υψηλά ρεκόρ.
Η Ρωσία παράγει περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και οι δυτικές κυρώσεις αναμένεται να κοστίσουν στην παγκόσμια αγορά περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.
Στο ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου αναφέρεται μόνο ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αγόραζε πίσω πετρέλαιο, επιστρέφοντάς το στην SPR στα «επόμενα χρόνια».
Το ρίσκο που παίρνει ο Μπάιντεν
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η κίνηση Μπάιντεν ενέχει κινδύνους, καθώς δεν γνωρίζει πώς θα κινηθούν μελλοντικά οι τιμές του πετρελαίου.
Το SPR έχει τώρα 564,6 εκατομμύρια βαρέλια, που ισοδυναμούν περίπου με τη ζήτηση πετρελαίου και υγρών καυσίμων ενός μηνός στις ΗΠΑ. Το επίπεδο μετά την πώληση των 180 εκατομμυρίων βαρελιών θα εξακολουθούσε να είναι πολύ υψηλότερο από τις απαιτήσεις του ΔΟΕ που καλύπτει 90 ημέρες εισαγωγών αργού από τις ΗΠΑ, επί του παρόντος περίπου 3 εκατομμύρια bpd.
Οι εταιρείες πετρελαίου πρόκειται επίσης να αρχίσουν να επιστρέφουν περίπου 32 εκατομμύρια βαρέλια τους επόμενους μήνες από ένα δάνειο που ενέκρινε η Ουάσιγκτον τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο Ντέιβιντ Γκόλντγουιν, πρώην ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπερασπίστηκε την επιλογή της κυβέρνησης για πώληση.
Όπως εξήγησε, η κλίμακα και η διάρκεια της απελευθέρωσης έκαναν πολύ περίπλοκο τον κατακερματισμό των δανειακών συμβάσεων με εταιρείες ενέργειας. «Παρείχαν στους εαυτούς τους μια μέγιστη ευελιξία», σημείωσε.
Ο Μπέντζαμιν Σάλσμπερι, αναλυτής ενεργειακής πολιτικής στην Height Capital Markets, είπε ότι η πώληση ενός ποσού ρεκόρ από το SPR θα μπορούσε να τονώσει την αστάθεια της αγοράς μακροπρόθεσμα.
Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν αφού το μπρεντ έφτασε σε υψηλό 14 ετών στις 7 Μαρτίου πάνω από 138 δολάρια το βαρέλι λόγω των ανησυχιών για τις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα. Η τιμή του μπρεντ έπεσε γύρω στα 101 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή.
Παρά τις υψηλές τιμές, ορισμένοι Αμερικανοί παραγωγοί ήταν απρόθυμοι να ενισχύσουν την παραγωγή και ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τη Ρωσία, αυξάνει σταδιακά την προσφορά, καθώς η πανδημία υποχωρεί.
Ο Σάλσμπερι επισημαίνει ότι ένα δάνειο δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή επιλογή, επειδή μπορεί να απαιτούσε την επιστροφή τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου στα αποθέματα πριν προλάβουν να χαλαρώσουν οι παγκόσμιες προμήθειες.
«Με τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας παρατεταμένης ρωσικής σύγκρουσης και τις παρατεταμένες κυρώσεις, δεν είναι σαφές ότι θα ήταν στην πραγματικότητα πλεονέκτημα να οριστεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την απομάκρυνση του πετρελαίου από την αγορά για την αποπληρωμή ενός δανείου σε 6 ή και 18 μήνες», εξήγησε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr