«Θα βλέπαμε επιπλέον 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ρωσικής παραγωγής να χάνονται, εάν οι σχέσεις με την Ευρώπη επιδεινωθούν και τεθεί εμπάργκο πετρελαίου, αν και εξακολουθούμε να το θεωρούμε απίθανο», ανέφερε η συμβουλευτική JBC Energy.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους σχεδιάζουν νέες κυρώσεις σε περισσότερους τομείς της ρωσικής οικονομίας που είναι κρίσιμοι για να μπορέσει να συνεχίσει την εισβολή της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών αλυσίδων εφοδιασμού».
Η αγορά πετρελαίου κατέγραψε σημαντικές απώλειες στην προηγούμενη συνεδρίαση, αφού η Ρωσία υποσχέθηκε να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο, αλλά οι αναφορές για επιθέσεις συνεχίστηκαν.
Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, προειδοποίησε την Τετάρτη την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας θα μπορούσαν σύντομα να τιμολογούνται σε ρούβλια, αφού προηγουμένως είχε απαιτήσει από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν σε ρούβλια για το αέριο της.
Ο αναλυτής της Commonwealth Bank, Τόμπιν Γκόρεϊ, ανέφερε ότι η ανάκαμψη των τιμών «υποδηλώνει ότι η αγορά πετρελαίου, τουλάχιστον, έχει έναν ισχυρό βαθμό σκεπτικισμού για οποιαδήποτε πρόοδο».
Η εστίαση της αγοράς έχει στραφεί στην περιορισμένη προσφορά, αφού ο βιομηχανικός όμιλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 25 Μαρτίου, τριπλάσια από την πτώση που περίμεναν κατά μέσο όρο 10 αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.
Διατηρώντας σφιχτή την αγορά, οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου είναι απίθανο να αυξήσουν την παραγωγή τους πάνω από τα συμφωνηθέντα 400.000 βαρέλια ημερησίως όταν ο ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συναντηθούν την Πέμπτη, ανέφεραν πολλές πηγές κοντά στον οργανισμό.
Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου αντιμετωπίζουν πιέσεις από την εξασθένηση της ζήτησης στην Κίνα λόγω των αυστηρότερων περιορισμών κινητικότητας και των περιορισμών που σχετίζονται με την εξάπλωση του κορονοϊού σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού κόμβου της Σαγκάης.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 2,41% στα 106,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 2,40% στα 110,31 δολάρια το βαρέλι.
Άνοδος άνω του 10% για το φυσικό αέριο
Ισχυρά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ανεβαίνοντας 10,259% στα 119,500 ευρώ η μεγαβατώρα.
Στα κέρδη επιστρέφει έπειτα από τέσσερις ημέρες απωλειών ο χρυσός που ανεβαίνει 0,34% στα 1.918,50 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι κερδίζει 0,83% στα 24,942 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ενισχύεται 0,82% στα 4,77 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,37% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1127 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,44% στο 1,3141 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8468 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr