Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ σημείωσαν την Πέμπτη άνοδο σχεδόν 9%, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τα μέσα του 2020.
Και τα δύο συμβόλαια αναφοράς, πάντως, οδεύουν στο να τελειώσουν την εβδομάδα με πτώση άνω του 4%. Οι τιμές έχουν πέσει από τα υψηλά 14 ετών που σημειώθηκαν πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.
Η στενότητα της προσφοράς από τους εμπόρους που αποφεύγουν τα ρωσικά βαρέλια, η μικρή εξέλιξη των πυρηνικών συνομιλιών με το Ιράν, η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου και οι ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα που πλήττουν τη ζήτηση συνδυάστηκαν για να φέρουν τα πάνω κάτω στην αγορά πετρελαίου αυτήν την εβδομάδα.
Παράλληλα, παρά τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης και τις κυρώσεις από τη Δύση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δείξει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης. Το Κρεμλίνο είπε ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία μετά από τέταρτη ημέρα συνομιλιών με την Ουκρανία.
«Ο Πρόεδρος Πούτιν φαίνεται απρόθυμος να τερματίσει τις εχθροπραξίες. Αυτό θα συνεχίσει να στηρίζει τις τιμές με πολλά περιθώρια περαιτέρω αστάθειας», σημείωσσε ο αναλυτής της αγοράς πετρελαίου PVM, Στίβεν Μπρένοκ.
Είπε επίσης ότι η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων υποδεικνύει μια ισχυρότερη αμερικανική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ζήτηση πετρελαίου.
Η αναλύτρια της RBC Capital, Χελίμα Κροφτ, προειδοποίησε ότι οι απώλειες από τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας πιθανότατα θα αποδειχθούν διαρκείς και ότι τα αντισταθμιστικά βαρέλια είναι σε έλλειψη.
Υπογραμμίζοντας τις περιορισμένες προμήθειες, η συμβουλευτική FGE είπε ότι τα αποθέματα πετρελαϊκών προϊόντων στην ξηρά σε βασικές χώρες είναι 39,9 εκατομμύρια βαρέλια χαμηλότερα για αυτήν την περίοδο του έτους σε σχέση με τον μέσο όρο 2017-2019.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 0,64% στα 103,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,57% στα 107,29 δολάρια το βαρέλι.
Μικρή πτώση για το φυσικό αέριο
Αντίθετα, ελαφρά πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχωρώντας 0,583% στα 104,475 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός καταγράφει απώλειες 0,17% στα 1.939,80 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι πέφτει 0,66% στα 25,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός ενισχύεται 0,13% στα 4,707 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,60% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1023 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,12% στο 1,3129 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,45% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8396 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr