Η άποψη ότι η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ δεν μπορεί να επιδεινώσει την έλλειψη συγκράτησε τις τιμές, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς και το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν επιδιώκει πλέον την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Ίσως αυτό παίζει τον ρόλο του», είπε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM για το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Η συνειδητοποίηση ότι η απαγόρευση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ μπορεί να μην επιδεινώσει την έλλειψη προσφοράς όσο θα μπορούσε επίσης συγκρατεί τις τιμές», πρόσθεσε.
Οι τιμές υποχώρησαν επίσης καθώς ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας περιέγραψε την απόφαση του Οργανισμού την περασμένη εβδομάδα να απελευθερώσει 60 εκατομμύρια βαρέλια αποθέματα πετρελαίου για να αντισταθμίσει τις διακοπές του εφοδιασμού μετά τη ρωσική εισβολή ως «αρχική απάντηση» και είπε ότι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν περισσότερα αν χρειαστεί.
Το πετρέλαιο έχει εκτοξευτεί από τότε που η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Το μπρεντ έφτασε τα 139 δολάρια τη Δευτέρα, το υψηλότερο από το 2008.
Εκτός από την απόφαση των ΗΠΑ, η Βρετανία δήλωσε επίσης την Τρίτη ότι θα καταργήσει σταδιακά τις ρωσικές εισαγωγές και η Shell ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αργό.
Η JP Morgan υπολόγισε ότι περίπου το 70% του ρωσικού θαλάσσιου πετρελαίου δυσκολευόταν να βρει αγοραστές.
Μία πιθανή πηγή επιπλέον προμήθειας πετρελαίου είναι το Ιράν, το οποίο συνομιλεί με τις δυτικές δυνάμεις εδώ και μήνες για την αποκατάσταση μιας συμφωνίας που άρει τις κυρώσεις στο Ιράν με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν στις συνομιλίες της Βιέννης επέστρεψε στην αυστριακή πρωτεύουσα την Τετάρτη.
Εν μέσω ανησυχίας για τις ελλείψεις εφοδιασμού, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η αγορά δεν έχει ακόμη έλλειψη αργού.
Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,8 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, που επικαλούνται στοιχεία από το American Petroleum Institute.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 2,66% στα 120,44 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ 2% στα 125,42 δολάρια το βαρέλι.
Σημαντική πτώση και για το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχωρώντας 18,57% στα 174,700 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός χάνει 1,02% στα 2.022,40 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι πέφτει 0,59% στα 26,738 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός διολισθαίνει 1,67% στα 4,63 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,66% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0972 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,41% στο 1,3157 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,29% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8338 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr