Το μπρεντ αγγίζει εβδομαδιαία αύξηση σχεδόν 20%, ενώ τα πάντα, από τον άνθρακα μέχρι το φυσικό αέριο και το αλουμίνιο, αυξάνονται καθώς οι χώρες της Δύσης αυστηροποιούν τις κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία .
«Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 30% των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ευρώπης και αντιπροσωπεύει περίπου το 11% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου», επεσήμανε ο Σέιν Όλιβερ, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στο fund manager AMP. «Με λίγα λόγια, οι επενδυτές ανησυχούν για ένα στασιμοπληθωριστικό σοκ».
Ειδικοί προειδοποιούν ότι η ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου λόγω ανησυχιών για την προσφορά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή της ζήτησης και οικονομική ύφεση.
«Ανησυχώ ότι δεν έχουμε καθόλου αρκετό πετρέλαιο εδώ και πρέπει να πάμε στα 120 με 150 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας μετά σε οικονομική καταστροφή», δήλωσε στο CNBC ο Πολ Σάνκεϊ της Sankey Research.
Η εταιρεία βλέπει το πετρέλαιο να διαπραγματεύεται μεταξύ 100 και 150 δολαρίων το βαρέλι μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, σύμφωνα με σημείωμα έρευνας.
Τα φορτία πετρελαίου από τη Ρωσία «απλώς δεν κινούνται» παρά τις χαμηλότερες τιμές μετά την εισβολή και τα νέα για τις κυρώσεις, συμπλήρωσε.
«Υπάρχει μια σημαντική, φυσική, άμεση διακοπή λειτουργίας που βρίσκει μια ήδη σφιχτή αγορά με πολύ χαμηλά αποθέματα», επεσήμανε.
Όλοι ανησυχούν ότι οι αυξημένες τιμές θα είναι εξαιρετικά υφεσιακές, θα καταστρέψουν τη ζήτηση πετρελαίου και θα επιβραδύνουν πολλές οικονομίες, πρόσθεσε.
Παρά την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, ο Σάνκεϊ εκτιμά ότι ίσως ήταν σωστή η απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του να επιμείνουν στη μικρή τους αύξηση της παραγωγής τον Απρίλιο, όπως είχε προγραμματιστεί.
«Η έκταση της έκτακτης ανάγκης είναι τόσο σοβαρή που πιθανότατα δεν θέλετε να κάνετε αυτό που κάνουν οι δυτικές κυβερνήσεις, που είναι … απελευθέρωση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης, αφήνοντας τον εαυτό σας με ακόμη χαμηλότερα αποθέματα», εξήγησε
«Με την ίδια λογική, εάν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξαντλήσουν την πλεονάζουσα χωρητικότητά τους, δεν ξέρετε τι θα συμβεί στη συνέχεια», πρόσθεσε.
Αντίθετα, ο Ντέιβιντ Γκόλντγουιν της Goldwyn Global Strategies, δεν συμφωνεί: «Νομίζω ότι είναι ένα τεράστιο λάθος».
Ξεχώρισε τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν πλεονάζουσα ικανότητα να αντλούν περισσότερο πετρέλαιο, και είπε ότι τιμωρούν την κύρια μελλοντική τους αγορά: την Ασία.
«Βάζουν τον εαυτό τους στη λάθος πλευρά της ιστορίας, καθιστώντας τον εαυτό τους έναν αναξιόπιστο προμηθευτή και υπενθυμίζοντας στον κόσμο γιατί θέλαμε να αφαιρέσουμε το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής εξαρχής», επεσήμανε.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,92% στα 112,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,61% στα 114,75 δολάρια το βαρέλι.
Την... ανηφόρα συνεχίζει να τραβάει και το φυσικό αέριο που άγγιξε τα 198,5 ευρώ η μεγαβατώρα, πλησιάζοντας πλέον τα 200 ευρώ, τιμή που δεν έχει περάσει ποτέ στην ιστορία του.
Προς κέρδη 2% σε εβδομαδιαία βάση οδεύει ο χρυσός που την Πέμπτη ανεβαίνει 0,75% στα 1.936,85 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι κερδίζει 1,09% στα 25,465 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός 1,77% στα 4,748 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,31% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1087 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,18% στο 1,338 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8288 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr