Παρόλα αυτά, ο «μαύρος χρυσός» οδεύει προς εβδομαδιαίες απώλειες έπειτα από επτά συνεχόμενες κερδοφόρες, λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παγκόσμια προσφορά.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ηρεμία των ευμετάβλητων αγορών πετρελαίου, εάν αντλήσουν περισσότερο αργό, ανέφερε ο IEA την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ+ παρήγαγε 900.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) κάτω από τον στόχο τον Ιανουάριο.
Οι δύο παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ έχουν την πιο πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συρρικνούμενων παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου που ήταν μεταξύ των παραγόντων που ώθησαν τις τιμές προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, επιβαρύνοντας τον πληθωρισμό παγκοσμίως.
Αυτό έρχεται μετά και την ανακοίνωση του OPEC ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη πιο απότομα φέτος εν μέσω ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία.
Ωστόσο, η προοπτική μιας επιθετικής αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου περιόρισαν τα περαιτέρω κέρδη στις τιμές.
«Τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό πιθανότατα ασκούν μεγαλύτερη πίεση στη Fed να ενεργήσει πιο επιθετικά με αυξήσεις επιτοκίων. Αυτή η προσδοκία επιβαρύνει κάπως το πετρέλαιο και τα εμπορεύματα γενικότερα», εξηγεί ο Γουόρεν Πάρερσον, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της ING.
Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για την επανέναρξη της πυρηνικής συμφωνίας, ξεκίνησαν πάλι αυτή την εβδομάδα έπειτα από ένα διάλειμμα 10 ημερών. Μια συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση των κυρώσεων στο ιρανικό πετρέλαιο και να διευκολύνει τη στενότητα του παγκόσμιου εφοδιασμού.
Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό αργό κερδίζει 1,02% στα 90,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ανεβαίνει 0,8278% στα 92,16 δολάρια το βαρέλι.
Το φυσικό αέριο ενισχύεται 0,43%.
Αντίθετα, ο χρυσός υποχωρεί 0,50% στα 1.828,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι χάνει 2,37% στα 22,968 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός 2,06% στα 4,5627 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,28% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1395 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,07% στο 1,3565 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,33% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,84 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr