«Η αγορά φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα “σφιχτή” και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η αίσθηση της επικείμενης κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι μια συνεχής απειλή πάνω από την αγορά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ρωσία παρέχει περίπου το 35% του φυσικού αερίου της Ευρώπης», είπε ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Νταν Γέργκιν στο CNBC.
Εάν η κρίση κλιμακωθεί, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη – που εκτινάχθηκαν στα ύψη πέρυσι – θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, προειδοποίησε η ερευνητική εταιρεία Capital Economics.
Ο Γουίλιαμ Τζάκσον, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics, επεσήμανε ότι, εκτός από την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για φυσικό αέριο, τα αποθέματα είναι επίσης χαμηλά αυτή τη στιγμή.
«Εάν επιβάλλονταν κυρώσεις στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας ή εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως μοχλό πίεσης, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου πιθανότατα θα εκτοξεύονταν στα ύψη», είπε.
Η ένταση κλιμακώνεται
Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω πολλαπλών αναφορών ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η εξέλιξη προκάλεσε εικασίες ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στη χώρα και πυροδότησε φόβους για επανάληψη της παράνομης προσάρτησης και κατοχής της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς.
Οι συνομιλίες με στόχο την εκτόνωση της κρίσης ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα χωρίς καμία σημαντική πρόοδο.
Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και τα μέλη του ΝΑΤΟ είχαν πολυήμερες υψίστης σημασίας συζητήσεις με κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους χωρίς να βρεθεί κάποια λύση, αλλά με προειδοποιήσεις ότι η κατάσταση κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία στην πραγματικότητα χειροτερεύει.
Η επικείμενη κρίση έχει πυροδοτήσει συζητήσεις ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για να εμποδίσουν το Κρεμλίνο να εισβάλει στην Ουκρανία.
«Πονοκέφαλος» στην Ευρώπη
Εάν συμβεί αυτό, σύμφωνα με την Capital Economics, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου πιθανότατα θα υπερβούν το ανώτατο όριο των 180 λιρών ανά Μεγαβατώρα που παρατηρήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.
«Και ορισμένα κράτη που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη, ενδέχεται να αναγκαστούν να αναζητήσουν λύση για την ενέργεια», πρόσθεσε ο Τζάκσον.
Μια τεράστια κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους οδήγησε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη να εκτοξευθούν σε υψηλά πολλών ετών.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε στο CNBC ότι οι εντάσεις με τη Ρωσία αποτελούν «λόγο ανησυχίας», όχι μόνο λόγω κινδύνων για την ασφάλεια, αλλά επειδή ενδέχεται να έχουν και «οικονομική διάσταση».
Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο πρόσθεσε επίσης σε συνέντευξή της στο CNBC ότι «όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τη γεωπολιτική κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας. Και πρέπει να δώσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση το συντομότερο δυνατό».
Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία είναι χαμηλότερες από το συνηθισμένο
Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία ήταν έτσι κι αλλιώς ήδη χαμηλότερες από το συνηθισμένο, επισημαίνει το Jefferies.
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Βορειοδυτική Ευρώπη από την περίοδο Αυγούστου έως Δεκεμβρίου μειώθηκαν κατά 38% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι επίσης χαμηλότερα από το μέσο όρο και μειώθηκαν κατά 21% στις 12 Ιανουαρίου, έναντι του μέσου όρου της πενταετίας.
«Αναμένουμε ότι η περίοδος των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου θα παραταθεί. Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα παραμείνουν χαμηλές καθώς εισερχόμαστε στην περίοδο θέρμανσης 2021/22 με τα αποθέματα να βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό», εκτιμά το Jeffer
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr