Αυτή η εξέλιξη στην τιμή επηρεάστηκε από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του που συμφώνησαν να μην αυξήσουν την προσφορά τον Απρίλιο, καθώς περιμένουν μια πιο σημαντική ανάκαμψη της ζήτησης εν μέσω πανδημίας κορονοΐού.
Πιο συγκεκριμένα το αργό WTI ανέβηκε κατά 1,43 δολάρια φτάνοντας τα 65,26 δολάρια ανά βαρέλι (+2,24%).
Το Μπρεντ ανέβηκε στα 68,41 δολάρια ανά βαρέλι με αύξηση 1,67 δολαρίων (2,5%).
«Ο ΟΠΕΚ + έχει διατηρήσει την παραγωγή σταθερή, υποδεικνύοντας ότι θέλει να ακολουθήσει μια προσεκτική προσέγγιση στην ομαλοποίηση της παραγωγής», δήλωσε η Ravindra Rao, αντιπρόεδρος στα εμπορεύματα της Kotak Securities.
«Μια σταθερή αύξηση της παραγωγής μπορεί να απορροφηθεί με τη βελτίωση της παγκόσμιας ζήτησης και μπορεί να μην έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή. Οι ανησυχίες θα αυξηθούν μόνο εάν αυξηθεί η παραγωγή των ΗΠΑ ως απάντηση σε υψηλότερες τιμές.», είπε.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ + να συνεχίσει τις περικοπές της παραγωγής θα πλήξει τους καταναλωτές σε χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο, δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου της Ινδίας Ντάρμεντρα Πραντάν στο Reuters την Παρασκευή.
«Ενώ ο ΟΠΕΚ + φαίνεται να βελτιώνει τις βασικές αρχές για την αγορά πετρελαίου, εξακολουθεί να έχει επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές ζήτησης και έτσι φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής της ING στρατηγικής εμπορευμάτων.
«Υπάρχει επίσης μία υπόνοια ότι ο ΟΠΕΚ + δεν πιστεύει ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο υψηλότερο περιβάλλον τιμών, τουλάχιστον όχι σύντομα.»
Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές επανεξετάζουν τις προβλέψεις τιμών τους για να αντανακλούν τον συνεχιζόμενο περιορισμό της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ +.
Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψη της τιμής του Brent κατά 5 $ στα 75 $ ανά βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο και 80 $ ανά βαρέλι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η UBS αύξησε τις προβλέψεις της για το Brent στα 75 $ ανά βαρέλι και για το WTI στα 72 $ το βαρέλι το δεύτερο μισό του 2021.
Όσον αφορά τα νομίσματα, ο χρυσός φαίνεται πως πέφτει στα 1.692,5 δολάρια η ουγγιά (-0,48%).
Ο αργυρός πέφτει επίσης, στα 25,27 δολάρια ανά ουγγιά (-0,74%), ενώ ο χαλκός ανεβαίνει στα 4 δολάρια η ουγγιά (+1,06%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr