Στην πραγματικότητα, οι επενδυτές, μέσω χρηματιστηριακών κεφαλαίων, κατέχουν πλέον περισσότερο χρυσό απ’ ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες. Βέβαια, όπως επισημαίνει το Business Insider σε δημοσίευμά του, οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες έχουν ενισχύσει τις δικές τους εκμεταλλεύσεις προς το πολύτιμο μέταλλο.
Πράγματι, οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν πλέον 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό, δηλαδή περίπου 35.000 τόνους, σύμφωνα με τον Ryan Giannotto, διευθυντή έρευνας της ETF GraniteShares.
Γιατί οι κεντρικές τράπεζες ενδιαφέρονται για τον χρυσό
Ο Max Castelli, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής στην ομάδα Global Sovereign Markets της UBS Asset Management, δήλωσε στο Business Insider: «Η αυξητική τάση των κεντρικών τραπεζών να κατέχουν περισσότερο χρυσό, έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια. Υπάρχουν αρκετοί σηματωροί που διατηρούν αυτήν την τάση και η τιμή του χρυσού είναι σίγουρα ένας από αυτούς».
Από την πλευρά του, ο Giannotto σημείωσε: «Οι κεντρικές τράπεζες, πολλές φορές, θα αγοράσουν κρατικά ομόλογα ή ξένα νομίσματα για τους ισολογισμούς τους, ωστόσο ο χρυσός είναι ένα σίγουρο εναλλακτικό περιουσιακό στοιχείο για την επίτευξη του ίδιου στόχου. Δηλαδή να κάνουν τα νομίσματά τους αξιόπιστα στα μάτια των παγκόσμιων αγορών».
Ο χρυσός δεν αποτελεί μόνο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων των περισσότερων κεντρικών τραπεζών, αλλά οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να το δανείζουν σε πρόθυμους δανειολήπτες, με αντάλλαγμα το εισόδημα σε δολάρια.
Ο Leigh Goehring, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επενδύσεων φυσικών πόρων Goehring & Rozencwajg Associates, δήλωσε ότι δύο από τους μεγαλύτερους επίσημους αγοραστές χρυσού τα τελευταία χρόνια ήταν η Ρωσία και η Κίνα.
Ειδικότερα, ο Goehring ανέφερε: «Από το 2008, έχουμε δει μια τεράστια εξέλιξη στις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες». Πράγματι, το 2009, μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, οι κεντρικές τράπεζες έγιναν καθαροί αγοραστές χρυσού και κάθε χρόνο που περνούσε, παρέμεναν έτσι.
Σύμφωνα με το Business Insider, οι εμπορικές εντάσεις, τα γεωπολιτικά ζητήματα και οι απειλές κυρώσεων έχουν καταστήσει τις κεντρικές τράπεζες πιο επιφυλακτικές, στο να διατηρούν ένα τόσο μεγάλο μέρος των αποθεμάτων τους σε δολάρια.
«Οι κεντρικές τράπεζες έχουν εκφράσει έντονα την επιθυμία να διαφοροποιηθούν από το δολάριο και ο χρυσός αντιπροσωπεύει μια κατηγορία διαφοροποίησης των περιουσιακών στοιχείων», πρόσθεσε σχετικά ο Goehring. Κυρίως οι κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων οικονομιών αγόρασαν χρυσό τον τελευταίο χρόνο, με την τράπεζα της Τουρκίας να ξεχωρίζει.
Οι κεντρικές τράπεζες θα εμπιστευτούν τον χρυσό παρά την πρόσφατη αστάθεια
Ο χρυσός έσπασε το «φράγμα» των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα. Το πολύτιμο μέταλλο άρχισε να ενισχύεται από τον Ιούλιο, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αυξήθηκαν και οι επενδυτές εμπιστεύθηκαν τα ασφαλή καταφύγια.
Καθώς, όμως, το ράλι φαινόταν ασταμάτητο, η τιμή του χρυσού έπεσε απότομα κάτω από τα 2.000 δολάρια την περασμένη Τρίτη, στη χειρότερη ημερήσια πτώση της σε βάθος επτά ετών.
Από τότε όμως η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει ελαφρώς ανακάμψει. Σε αυτό το πλαίσιο, ειδικοί αναλυτές είπαν στο Business Insider ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν μια πιο μακροπρόθεσμη εικόνα των αποθεμάτων τους και είναι απίθανο να αλλάξουν σημαντικά τις αγοραστικές τους συνήθειες, με βάση τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια του χρυσού.
«Ενώ αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί - ιδιαίτερα εάν οι τιμές του χρυσού παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μόλις τελειώσει η τρέχουσα κρίση - δεν περιμένω από τις κεντρικές τράπεζες να γίνουν ενεργοί έμποροι χρυσού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Castelli της UBS.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr