Η παγκόσμια ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και η πιθανότητα εμφάνισης ενός δεύτερου κύματος περιορισμών που θα πλήξουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, στρέφουν τις επιλογές των επενδυτών στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου.
Το κλείσιμο της συνεδρίασης την Παρασκευή 19 Ιουνίου κατέγραψε τα υψηλότερα επίπεδα κερδών για τον χρυσό από τα μέσα Μαΐου. Η ανοδική αυτή πορεία μετριάζεται από το γεγονός πως οι επενδυτές εστιάζουν επίσης το ενδιαφέρον τους στο δολάριο και στις μετοχές. Δε λείπουν ωστόσο οι εκτιμήσεις ότι ίσως επίκειται περαιτέρω ισχυροποίηση για τον χρυσό το επόμενο διάστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο χρυσός ενισχύεται σήμερα κατά 0,50% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 1.761,05 δολάρια την ουγγιά και εύρος ημέρας 1.754,35 – 1.775,05 δολάρια ανά ουγγιά.
Μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν τα υπόλοιπα μεταλλεύματα με τον άργυρο να ενισχύεται κατά 0,95% στα 18,017 δολάρια ανά μετρικό τόνο και το χαλκό στα 2,639 δολάρια ανά μετρικό τόνο αντίστοιχα (αύξηση 1,07%).
Κέρδη για το πετρέλαιο με το βλέμμα στον ΟΠΕΚ
Κέρδη καταγράφει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο «μαύρος χρυσός», με τις ανοδικές τάσεις να εδραιώνονται έναντι της πτώσης που καταγράφηκε το διάστημα 11-15 Ιουνίου. Τον τόνο σε αυτή την εξέλιξη δίνει το θετικό κλίμα που εκπορεύεται από την πρόσφατη συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) αλλά και από την ανακοίνωση για τη συμμόρφωση των μελών του με το πρόγραμμα περικοπών για τη μείωση της πλεονάζουσας προσφοράς.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η κοινή επιτροπή παρακολούθησης του OPEC, η συμμόρφωση των χωρών με τις περικοπές διαμορφώθηκε τον Μάιο στο 87%, ενώ αναδρομική εφαρμογή των περικοπών θα υλοποιηθεί επίσης από Καζακστάν και Ιράκ. Το θετικό κλίμα ωστόσο υποσκάπτεται από την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας και το φόβο για ένα δεύτερο lockdown με ότι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια ζήτηση του πετρελαίου.
Στη σημερινή συνεδρίαση το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,28% στα 39,95 δολάρια το βαρέλι ενώ στο ίδιο περίπου μήκος κύματος το πετρέλαιο τύπου Brent παρουσιάζει αύξηση 0,43% στα 42,37 δολάρια το βαρέλι.
Αναφορικά με τα υπόλοιπα εμπορεύματα, το φυσικό αέριο σημειώνει άνοδο 1,60% στα 1,776 δολάρια ανά φυσική ατμόσφαιρα ενώ το αμερικανικό σιτάρι κινείται πτωτικά 0,29% και με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 478,88 δολάρια ανά μπουσέλ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr