Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν, πέρα από τα μέλη του ΟΠΕΚ+, και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η αναθεώρηση της πολιτικής του καρτέλ μετά από την απόφαση Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας να προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής, κάτι που ώθησε τις τιμές του πετρελαίου προς τα κάτω. Οι περικοπές στην παραγωγή, οι οποίες είχαν υιοθετηθεί ως μέτρο αρκετές φορές στο παρελθόν, είθισται να δίνουν ώθηση στις τιμές και αυτή η στρατηγική αναμένεται να συζητηθεί και στην επερχόμενη συνάντηση.
Το προσχέδιο του ΟΠΕΚ για τη μείωση παραγωγής
Η επιτροπή παρακολούθησης του ΟΠΕΚ έχει συντάξει προσχέδιο για το ύψος περικοπής της πετρελαϊκής παραγωγής. «Το σχέδιο της επιτροπής για τις ποσοστώσεις είναι έτοιμο. Κρατείται απόρρητο και οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν την Πέμπτη», ανέφερε η πηγή που έχει γνώση των προετοιμασιών.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα είχε προγραμματιστεί συνάντηση του ΟΠΕΚ+, με στόχο να μπει ένα τέλος στον πόλεμο για τις τιμές πετρελαίου, ωστόσο η συνάντηση αυτή αναβλήθηκε.
Η αναβολή ήρθε λίγες ώρες αφότου το Ριάντ εξαπέλυσε σφοδρή διπλωματική επίθεση εναντίον του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανοίγοντας ένα νέο ρήγμα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εξαγωγέων πετρελαίου στον κόσμο και θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής. Ειδικότερα, σε δήλωσή του, ο Σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών, Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ ισχυρίστηκε ότι τα σχόλια του Πούτιν που κατηγορούν το Ριάντ για το τέλος του Συμφώνου του ΟΠΕΚ+ μεταξύ των δύο χωρών τον Μάρτιο ήταν «απολύτως ψευδής».
Ο κομβικός ρόλος των ΗΠΑ
Ακόμη και σε περίπτωση που επιτευχθεί συναίνεση για περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου, κρίσιμος θα είναι ο ρόλος των ΗΠΑ για το κατά πόσο θα ακολουθήσουν και οι Αμερικανοί παραγωγοί μια πολιτική περικοπών.
Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει ήδη σε περικοπές της παραγωγής αργού πετρελαίου και μέχρι στιγμής δεν έχουν δεσμευθεί επίσημα σε νέα περικοπή, εξαιτίας του αντιμονοπωλιακού νόμου που ισχύει στη χώρα. Η Μόσχα, ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αποδεχθεί μια συμφωνία στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, μόνο εάν συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ στη συνολική περικοπή της παραγωγής πετρελαίου.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, το Κρεμλίνο απέρριψε την Τετάρτη την ιδέα ότι η φυσική μείωση, που έχει καταγράψει η παραγωγή των αμερικανικών εταιρειών σχιστολιθικών υδρογονανθράκων εξαιτίας της πτώσης των τιμών, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια εθελοντική περικοπή για την εξισορρόπηση των αγορών.
«Πρόκειται για δύο τελείες διαφορετικές μειώσεις. Συγκρίνετε τη γενική μείωση στη ζήτηση με μειώσεις για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών. Είναι σαν να συγκρίνετε το μήκος με το πλάτος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ. Η απόρριψη αποτελεί ένδειξη πως το Κρεμλίνο απαιτεί μεγαλύτερη περικοπή της αμερικανικής παραγωγής αργού από αυτήν που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει υποστηρίξει ότι είναι δυνατή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr