Το παγκόσμιο πλεόνασμα θα συρρικνωθεί στα 200.000 βαρέλια την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο του έτους από 1,5 εκατ. το πρώτο εξάμηνο, αναφέρει η Υπηρεσία στην έκθεση της για την αγορά, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η παραγωγή εκτός του ΟΠΕΚ αναμένεται να υποχωρήσει το περισσότερο από το 1992 καθώς η σχιστολιθική παραγωγή κλονίζεται από τις χαμηλές τιμές. Την ίδια στιγμή η προσπάθεια του Ιράν να αποκαταστήσει τις εξαγωγές συναντά εμπόδια ακόμα και μετά την άρση των δυτικών κυρώσεων, αναφέρει η Υπηρεσία.
«Υπάρχουν σημάδια ότι η πολυαναμενόμενη πτώση στην παραγωγή από τις ΗΠΑ έχει αρχίσει να επιταχύνεται», σημειώνεται στην έκθεση.
Οι τιμές του αργού, οι οποίες διολίσθησαν σε χαμηλά 12 ετών τον Ιανουάριο, έχουν αυξηθεί 30% τους τελευταίους δύο μήνες καθώς ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία συνεργάζονται σε ένα σχέδιο για τον περιορισμό της παραγωγής. Η IEA σημειώνει πάντως ότι χωρίς κάποια πρόταση για μείωση της παραγωγής, ο πραγματικός αντίκτυπος της συμφωνίας - η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Κυριακή στην Ντόχα του Κατάρα - θα είναι μικρός.
«Μια πιθανή συμφωνία δεν αναμένεται να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης» το α’ εξάμηνο του 2016, αναφέρει στην έκθεση της η Υπηρεσία.
Ήδη άλλωστε «η παραγωγής της Σαουδική Αραβίας και της Ρωσίας είναι κοντά ή σε επίπεδα ρεκόρ», προσθέτει.
Τα συμβόλαιο του αργού Brent διαπραγματεύονται κοντά στα 23 δολ. το βαρέλι σήμερα, ήτοι κοντά σε υψηλό τεσσάρων μηνών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr