Το Ταμείο και πολλοί οικονομολόγοι πίστευαν πως η κατάρρευση 65% στις τιμές θα αποτελούσε θετική εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία, με το όφελος για τις χώρες που εισάγουν το εμπόρευμα να αντισταθμίζει τις ζημιές των εξαγωγέων. Ωστόσο, ο θετικός αντίκτυπος στην κατανάλωση των ανεπτυγμένων οικονομιών που εισάγουν πετρέλαιο, όπως για παράδειγμα της ευρωζώνης, έχει σταθεί πιο περιορισμένος απ' ό,τι προβλεπόταν.
«Οι ευρέως αναμενόμενες ξαφνικές, θετικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Επιχειρηματολογούμε πως, παραδόξως, παγκόσμια οφέλη από τις χαμηλές τιμές πιθανώς θα κάνουν την εμφάνισή τους μόνο αφού οι τιμές θα έχουν ανακάμψει κάπως και οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα έχουν κάνει μεγαλύτερη πρόοδο στο να υπερνικήσουν το τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων», ανέφεραν σύμφωνα με το CNBC οι Maurice Obstfeld, Gian Maria Milesi-Ferretti και Rabah Arezki σε ανάρτηση του ΔΝΤ.
«Το τρέχον περιστατικό με τις ιστορικά χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ποικιλία ''εξαρθρώσεων'' περιλαμβανομένων εταιρικών και κυβερνητικών χρεοκοπιών που μπορεί να επηρεάσουν τις ήδη ταραγμένες χρηματοπιστωτικές αγορές», ανέφερε το Ταμείο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr