Με την οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. για τα υπερχρεωμένα ευρωπαϊκά κράτη να μην πείθει και να αποδυναμώνει τα νομίσματα, οι αναλυτές αναμένουν άλλες δύο βδομάδες ανόδου, προτού υπάρξει διόρθωση. Εκτιμούν, ακόμα, πως ο χρυσός φαίνεται ως η μόνη εναλλακτική λύση αυτή τη στιγμή για τις αγορές. «Το «ράλι» του χρυσού οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη κατρακύλα του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι των ανταγωνιστικών του», υπογραμμίζει ο Chintan Karnani, αναλυτής στη Insignia Consultants.
Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στη Γερμανία επικρατεί μία έντονη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια του ευρώ, η οποία φέρνει αύξηση στη ζήτηση του χρυσού στη χώρα. Συγκεκριμένα, η ζήτηση στη Φρανκφούρτη εμφανίζεται σήμερα 3 έως 4 φορές ισχυρότερη σε σχέση με τα μέσα επίπεδα. «Η ζήτηση για χρυσά νομίσματα είναι τόσο έντονη, ώστε με δυσκολία μπορεί να ανταποκριθεί η προσφορά», επισημαίνει ο αναλυτής της UBS για τις αγορές πολύτιμων μετάλλων, Edel Tully.
Η UBS έχει αναφέρει, δε, ότι από τις 13 Μαϊου, μία μέρα μετά το νέο ρεκόρ της τιμής του χρυσού, στα dealing rooms των αγορών εμπορευμάτων στην Γενεύη και την Ζυρίχη επικρατεί η μεγαλύτερη ζήτηση για νομίσματα και μικρές ράβδους από το 2008.
Αλλά και εκτός Ευρώπης, η ζήτηση καλά κρατεί... τόσο που «ανάγκασε» πολυτελές ξενοδοχείο στο Abu Dhabi, το Emirates Palace, να εγκαταστήσει ειδικό ΑΤΜ μέσω του οποίου μπορούν να αγοραστούν ακόμη και ράβδοι χρυσού.
Μέσω αυτού οι πελάτες μπορούν να προμηθεύονται από ράβδους χρυσού (ανώτατου βάρους 10 γραμμαρίων) έως και χρυσά νομίσματα, ενώ έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ 320 παραλλαγών του κίτρινου μεταλλεύματος.
«Ο επίμονος φόβος ότι η ελληνική δημοσιονομική κρίση θα εξαπλωθεί και σε άλλα μέλη της Ε.Ε., παρά το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης ύψους 750 δισ. ευρώ (σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων), ωθεί τους επενδυτές προς το πολύτιμο μέταλλο», επαναλαμβάνει ο Eugen Weinberg, αναλυτής στην Commerzbank, ο οποίος θεωρεί ότι «αυτό θα συμβάλει σε μια αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
«Με τη Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ρίχνουν δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ στα τραπεζικά τους συστήματα, υπάρχει μία δικαιολογημένη ανησυχία σχετικά με τη βιωσιμότητα των χαρτονομισμάτων και την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων», δηλώνει, από την πλευρά του, ο Edward Meir, αναλυτής στη MF Global Holdings.
Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Μαΐου, ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε στα 1.249,40 δολάρια η ουγγιά, φτάνοντας στα υψηλότερα νομισματικά επίπεδα όλων των εποχών, ενώ από την αρχή του έτους έχει σημειώσει άνοδο 12%, οδεύοντας να κλείσει δέκατο συνεχόμενο έτος ανόδου.
Αλκμήνη Χατζηνάσιου
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr