Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, οι ψηφοφόροι προσέρχονται στην κάλπη μόνο για να επιλέξουν το ποιος υποψήφιος θα καταλήξει τελικά να στείλει μια επιλεγμένη ομάδα συμμάχων -γνωστή ως εκλέκτορες- στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, όπου και πραγματοποιείται η πραγματική ψηφοφορία για τον πρόεδρο.
Το CNN παραθέτει ένα χρονοδιάγραμμα με τις νομικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν από την ημέρα των εκλογών στην ημέρα της επίσημης ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ.
3 Νοεμβρίου (ημέρα των φετινών εκλογών): Αν και εκατομμύρια Αμερικάνοι έριξαν την ψήφο τους εβδομάδες πριν την ημέρα των εκλογών, η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει πως η Ημέρα των Εκλογών είναι η πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου. Οι ψήφοι καταμετρώνται σε όλη τη χώρα κατά την ημέρα των εκλογών. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν προβλέψεις για τους νικητές ορισμένων εκλογών αγώνων, όμως πάντα υπάρχει χρόνος μετά την ημέρα των εκλογών για την καταμέτρηση των επιστολικών και των προσωρινών ψήφων (η προσωρινή ψήφος αφορά σε ψηφοφόρους που δεν είναι βέβαιο πως πληρούν τις προϋποθέσεις για να ψηφίσουν. Η ψήφος τους προσμετράται αφού επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα).
4 Νοεμβρίου – 23 Νοεμβρίου: Συνεχίζεται η καταμέτρηση ψήφων. Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν πάρει σφραγίδα σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, αλλά μπορούν να παραληφθούν αργά και να καταμετρηθούν σε πολλές πολιτείες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει να έχουν παραληφθεί εντός μιας ή δυο ημέρες από την ημέρα των εκλογών. Αλλά στην πολιτεία της Ουάσινγκτον οι επιστολικές ψήφοι μπορούν να παραληφθούν μέχρι και τις 23 Νοεμβρίου –μια ημέρα πριν η πολιτεία επικυρώσει το εκλογικό της αποτέλεσμα. Στις αμφίρροπες πολιτείες της Βόρειας Καρολίνας και της Πενσιλβάνια οι επιστολικές ψήφοι μπορούν να συνεχίσουν να παραλαμβάνονται μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, στη Μινεσότα και τη Νεβάδα μέχρι τις 10 Νοεμβρίου και στο Οχάιο μέχρι τις 13 Νοεμβρίου.
10 Νοεμβρίου – 11 Δεκεμβρίου: Οι πολιτείες επικυρώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ξεκινώντας μια εβδομάδα μετά την ημέρα των εκλογών, οι πολιτειακές κυβερνήσεις αρχίζουν να επικυρώνουν το εκλογικό τους αποτέλεσμα. Οι καταληκτικές ημερομηνίες μπορούν να αλλάξουν στην περίπτωση που υπάρξει επανακαταμέτρηση σε πολιτειακό επίπεδο αν το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αμφίρροπο. Οι περισσότερες από αυτές καταληκτικές ημερομηνίες είναι τις δυο τελευταίες εβδομάδες του Νοεμβρίου και σε όλες τις πολιτείες εκτός της Καλιφόρνια η υποχρεωτική διορία είναι η 8η Δεκεμβρίου.
8 Δεκεμβρίου: Στο πλαίσιο της Πράξης της Εκλογικής Καταμέτρησης, αυτή είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία οι πολιτείες θα πρέπει να έχουν καταμετρήσει τις ψήφους, να έχουν διευθετήσει αμφισβητήσεις και να έχουν καθορίσει τον νικητή των ψήφων του κολεγίου των εκλεκτόρων τους. οι κυβερνήτες πρέπει να δημιουργήσουν πιστοποιητικά διακρίβωσης που θα καταγράφουν τον νικητή των εκλογών και τη λίστα των εκλεκτόρων. Στο σημείο αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για τους Ρεπουμπλικάνους να ελέγχουν περισσότερα πολιτειακά νομοθετικά σώματα απ’ ότι οι Δημοκρατικοί, περιλαμβανομένων και αυτών των περισσοτέρων κρίσιμων πολιτειών των φετινών εκλογών.
14 Δεκεμβρίου: Ψηφίζουν οι εκλέκτορες. Νομικά η ημερομηνία αυτή είναι η πρώτη Δευτέρα μετά την δεύτερη Τετάρτη του Δεκεμβρίου. Αυτή τη χρονιά πέφτει στις 14 Δεκεμβρίου. Έξι ημέρες μετά την υποτιθέμενη διευθέτηση οποιασδήποτε αμφισβήτησης, οι εκλέκτορες υποτίθεται πως συνεδριάζουν στις αντίστοιχες πολιτείες τους και ρίχνουν την ψήφο τους για τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Επικυρώνουν έξι σύνολα ψήφων και τα στέλνουν στην Ουάσινγκτον. Πολλές πολιτείες έχουν νόμους που απαιτούν οι εκλέκτορές τους να στηρίξουν τον νικητή των εκλογών της πολιτείας τους και μάλιστα μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα στους εκλέκτορες εκείνους που δεν συμμορφώνονται.
23 Δεκεμβρίου: Οι επικυρωμένες ψήφοι των εκλεκτόρων έχουν περιθώριο εννέα ημερών να φτάσουν από τις πολιτείες τους στο Καπιτώλιο.
3 Ιανουαρίου: Ορκίζονται τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και τα νέα μέλη της Γερουσίας.
6 Ιανουαρίου: Γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων των εκλεκτόρων. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας συνεδριάζουν, με τον πρόεδρο της Γερουσίας (τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς) να προεδρεύει της συνεδρίασης, όπου τέσσερα άτομα (δυο από τη Βουλή και δύο από τη Γερουσία) διαβάζουν και καταμετρούν με αλφαβητική σειρά την ψήφο των εκλεκτόρων. Στη συνέχεια δίνουν την καταμέτρηση στον κ. Πενς, ο οποίος ανακοινώνει τα αποτελέσματα και ακούει για τυχόν αντιρρήσεις. Εάν υπάρχουν αντιρρήσεις, ή αν με κάποιον τρόπο υπάρχουν πολλαπλοί επιλεγμένοι υποψήφιοι, τότε η Βουλή και η Γερουσία τα εξετάζουν αυτά ξεχωριστά για να δουν πώς θα καταμετρήσουν τις ψήφους αυτές. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει νικητής (αν δηλαδή κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίζει 270 ψήφους εκλεκτόρων) τότε το αποτέλεσμα των εκλογών αποφασίζεται από τα 435 μέλη της Βουλής. Η Βουλή έχει περιθώριο μέχρι το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου να επιλέξει πρόεδρο στην περίπτωση αυτή και αν δεν μπορέσει να το πράξει, τότε την προεδρία αναλαμβάνει είτε ο αντιπρόεδρος ή ο επόμενος υποψήφιος που βρίσκεται στη γραμμή της προεδρικής διαδοχής.
20η Ιανουαρίου: Ο νέος πρόεδρος ορκίζεται και αναλαμβάνει το μεσημέρι τα καθήκοντά του.
Μπείτε στο LIVE του Reporter για τις αμερικανικές εκλογές ΕΔΩ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr