Μία ακόμα συνηθισμένη ημέρα άρχιζε για τις χρηματαγορές. Στα χρηματιστήρια του Τόκιο του Χόνγκ-Κόνγκ και της Σεούλ οι δείκτες ήδη κατέγραφαν κέρδη αφού το προηγούμενο βράδυ στην Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones είχε ανέβει. Και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνέχιζαν να πέφτουν.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αναλυτές ξεκινούσαν την ημέρα τους με μία αισιόδοξη πρόβλεψη για την ημερήσια διακύμανση των ευρωπαϊκών χρηματαγορών γεγονός που πολύ γρήγορα επιβεβαιώθηκε αφού Παρίσι, Λονδίνο και Φρανκφούρτη άνοιξαν με κέρδη.
Μερικές «κακές» ειδήσεις για την μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις χώρες της ΕΕ καθώς και την μεγαλύτερη μείωση στην δεκαετία των κερδών των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ δεν φαίνονταν ικανές να χαλάσουν την καλή εικόνα των αγορών.
Ξαφνικά όμως όλα έγιναν κόκκινα. Τα δειλά χαμόγελα έσβησαν και τη θέση τους πήρε το σκυθρωπό ύφος και το ανήσυχο βλέμμα που τον τελευταίο καιρό ήταν η συνηθισμένη έκφρασή όλων των μεγάλο-στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Τί είχε συμβεί;
Σε μία μικρή χώρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ένα μεγάλο ασφαλιστικό ταμείο θα αντιμετώπιζε προβλήματα στην πληρωμή των συντάξεων μετά από τέσσερις μήνες. Κάτι η πτώση των μετοχών που είχε μειώσει τις αποτιμήσεις των μετοχικών επενδύσεων, κάτι η λίγο καθυστερημένη κρατική ενίσχυση δημιουργούσαν το πρόβλημα.Ο πρόεδρος του Ταμείου όταν έφθασε στο γραφείο του και διάβασε τις οικονομικές ειδήσεις ανησύχησε ακόμα περισσότερο. Η διαπραγμάτευση της μετοχής μίας μικρής ασφαλιστικής εταιρείας είχε ανασταλεί στο τοπικό χρηματιστήριο.
Το πρόβλημα του Προέδρου ήταν ότι σε μία τράπεζα, που συμπτωματικώς συνδεόταν εμπορικά και μετοχικά με την ασφαλιστική το ταμείο είχε καταθέσει ένα μεγάλο μέρος των χρηματικών του διαθεσίμων.
Όσο διάβαζε τις οικονομικές ειδήσεις, ο πρόεδρος του Ταμείου-η ανησυχία του μεγάλωνε αφού πληροφορήθηκε ότι ο νέο-εκλεγείς Πρόεδρος μίας πολύ μεγάλης χώρας και ενεργειακής υπέρ-δύναμης δήλωνε μετά από καταγγελίες του Πρωθυπουργού της ίδιας χώρας ότι χειραγωγείται η μετοχή μίας μεγάλης εισηγμένης εταιρείας μετάλλου και ότι θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα ώστε να βελτιωθεί το τοπικό Χρηματιστήριο.
Ο Πρόεδρος μεγάλης ηλικίας και συντηρητικός άνθρωπος αναρωτήθηκε: «Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Εγώ πρέπει στα τέλη του μήνα να πληρώσω τους συνταξιούχους μου. Καλύτερα δεν θα είναι να μεταφέρω την ρευστότητα μου σε μία άλλη μεγαλύτερη τράπεζα και να πουλήσω ένα μέρος των μετοχών μου σήμερα που το Χρηματιστήριο ανεβαίνει;». Το πρόβλημα συνέχιζε να τον βασανίζει μέχρι που ενημερώθηκε ότι οι βασικοί μέτοχοι της ασφαλιστικής εταιρείας - της οποίας είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση - είχαν πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών τους, λίγες ημέρες πριν την αναστολή. Τότε σκέφθηκε: «δεν μπορούν να προστατεύσουν 100% τους επενδυτές οι μεγάλες χώρες και τα ισχυρά κράτη και πιστεύουμε ότι είμαστε προστατευμένοι εμείς στην μικρή μας χώρα;» και έδωσε εντολή να αποσυρθούν αμέσως οι καταθέσεις του Ταμείου από την τράπεζα και να πουληθεί μεγάλο μέρος του μετοχών του ταμείου.
Οι επιπτώσεις της απόφασης του Προέδρου ήταν καταλυτικές. Η απόσυρση των καταθέσεων του Ταμείου από την δοκιμαζόμενη ούτως η άλλως και φυσιολογικά - εκείνη την ημέρα Τράπεζα - την οδήγησε στην κατάρρευση. Η κεντρική Τράπεζα της χώρας είχε υπολογίσει σαν όριο σεναρίου ακραίας κρίσης τη μαζική ανάληψη του 7% (περίπου) των καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα. Ποσοστό που για την συγκεκριμένη μητρική τράπεζα υπερκαλύφθηκε από την ανάληψη του ασφαλιστικού ταμείου και δεν καλύφθηκε με έκτακτο δανεισμό από τις υπόλοιπες τράπεζες λόγω της ευνόητης και αυξημένης δυσπιστίας που την τελευταία περίοδο ήταν έντονη σαν αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Όλοι καταλαβαίνουμε τι ακολούθησε. Το ούτως η άλλως ευάλωτο τραπεζικό της μικρής χώρας δοκιμάσθηκε έντονα αφού ταυτόχρονα η κεντρική τράπεζα αλλά και η κυβέρνηση δεν μπορούσαν να παρέμβουν λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας. Οι ξένοι επενδυτές συνέχισαν να αποχωρούν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr