Αν το δούμε ιστορικά το θέμα, οι περίοδοι κρίσης προσφέρονται για αγορές. Λογικό, αν και κανείς δεν το πιστεύει όταν είναι σε μια τέτοια κατάσταση. Κοιτώντας όμως τις κρίσεις των τελευταίων 20 ετών, παρατηρούμε ότι όλες ακολουθούνται από περιόδους επανάκαμψης. Ενδεικτικά αναφέρεται η κρίση του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 1998 όπου την πτώση 10,1% ακολούθησε άνοδος 28,1% μετά από ένα εξάμηνο.
Υπάρχει βέβαια και το παράδειγμα του 2000 όπου η πτώση ήταν 9,9% και η μετά εξαμήνου μεταβολή 2,2%και οπωσδήποτε εκείνο του 1987 όπου η πτώση ήταν 31,4% και έξι μήνες μετά η μεταβολή ήταν 14,7%.
Συγκρίνοντας τα μεγέθη, παρατηρούμε ότι μόνο η κρίση του 1987 ξεπερνά την τωρινή κατάσταση. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως είναι προφανές ότι η κατάσταση ομαλοποιείται αρκετά μετά από ένα εξάμηνο μετά και μάλιστα μερικές φορές έχουμε πολύ μεγάλη άνοδο.
Η ιστορία επομένως διδάσκει ότι όντως συμφέρει να αγοράζει κανείς σε περιόδους κρίσης. Το ερώτημα λοιπόν που δημιουργείται είναι: ποιες μετοχές πρέπει να αγοράσει κανείς; Είναι σίγουρο ότι αυτές που τώρα σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση θα έχουν αργότερα τη μεγαλύτερη άνοδο;
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πορείες των blue chips μετοχών και εκείνων εταιριών υψηλής τεχνολογίας σχεδόν ταυτίζονται. Το 2001, μετά την πτώση που ακολούθησε την 11η Σεπτεμβρίου οι μετοχές σε γενικές γραμμές επανέκαμψαν πλήρως και την ίδια πορεία ακολούθησαν και σε πολλές άλλες περιπτώσεις κρίσεως.
Επανερχόμαστε λοιπόν: να πουλήσει κανείς ή όχι; Αν βρισκόμαστε στην αρχή της κρίσης, η απάντηση θα ήταν πιθανότατα θετική. Στη φάση αυτή όμως, όπου ο πανικός κυριαρχεί σε όλες τις αγορές και τα πράγματα δείχνουν να έχουν αγγίξει το χειρότερο δυνατό σημείο, η πώληση μετοχών μπορεί να αποδειχθεί ένα τεράστιο λάθος για τους επενδυτές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr