Μέχρι τα 80 του, παρέμενει ενεργητικότατος στον επειχηρηματικό κόσμο και ο ρόλος που διαδραμάτισε στην ιστορία της οικονομίας ήταν τεράστιος, καθώς αυτός ήταν που έκανε «γνωστή» την έννοια των αμοιβαίων κεφαλαίων. Μετά, αφοσιώθηκε πλήρως στο έντονο φιλανθρωπικό του έργο. Το 1954 ο Templeton ίδρυσε το Templeton Growth Fund σε μία στιγμή που πολλοί λίγοι αμερικάνοι σκεφτόντουσαν τις επενδύσεις εκτός των συνόρων. Oι ετήσιες αποδόσεις αυτού του fund έφταναν σε μέσο όρο 13,3% ετησίως. Η επεένδυση των 10 χιλιάδων δολαρίων που έκανε όταν το ίδρυσε, σήμερα αξίζει πάνω από 8 εκατομμύρια δολάρια!
Το τάλεντο του Templeton φάνηκε από το 1939 όταν στο ξεκίνημα του Β Παγκοσμίου Πολέμου δανείστηκε χρήματα για να αγοράσει από 100 μετοχές σε 104 εταιρείες που στοιχιζαν κάτω του 1 δολαρίου, συμπεριλαμβανομένων 34άρων εταιρειών που ήταν στα όρια της πτώχευσης. Μονο 4 από αυτές τις μετοχές κατέληξαν «άσχημα» στοιχήματα και ο Templeton πραγματοποίησε τεράστια κέρδη στις υπόλοιπες διατηρώντας τες για τέσσερα χρόναια στο χαρτοφυλάκιο του. Το 1999 το περιοδικό Money τον αποκάλσε «τον αδιαμφισβήτητα καλύτερο stock picker του αιώνα».
Hταν γνωστό ότι κάθε ετήσια συνέλευση των funds του, ξεκινούσε με προσευχή. Τα θρησκευτικά του πιστεύω διαβάστηκαν και μέσα από τα πολλά βιβλία που ο ίδιος έγραψε κατά την διάρκεια της επιχειρηματικής του ζωής.
Ενα τεράστιο μέρος της περιουσίας του αφιερώθηκε στο ίδρυμα του που σήμερα έχει κληροδότημα που αγγίζει το 1,5 δισ δολάρια. Το 1972 ίδρυσε το Βραβείο Templeton Prize αξίας 1 εκατομμυρίων στρερλίνων που είναι και το μεγαλύτερο σε αξία βραβείο στον κόσμο, για εργασία που σχετίζεται με την πνευματιότητα και η Μητέρα Τερέζα ήταν η πρώτη στην οποία απονεμήθηκε το 1973 αυτό το βραβείο.
Τα ιδρύματα τα οποία ο ίδιος δημιούργησε για να επιβραβευτεί το ανθρώπινο έργο, πολλά. Δεν είναι τυχαίο το ότι τιμήθηκε και από τη Βασίλισσα Ελισάβετ το 1987 για το μεγάλο του ανθρωπιστικό πνεύμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr