Ο Sutherland σημείωσε ότι η εκτίναξη της τιμής του αργού και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν κάτι που δεν το περίμενε κανείς. Η τιμή του αργού έχει τετραπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών.
Αν και κατηγορήθηκε το εξασθενημένο δολάριο και οι αποκαλούμενοι κερδοσκόποι για συμβολή στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές το πρόβλημα έχει περισσότερο να κάνει με τη σφικτή ισορροπία προσφοράς και ζήτησης. «Δεν είχαμε προβλέψει σε πόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα απογειωνόταν η ζήτηση», σημείωσε ο Sutherland.
Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε, πέρυσι κατά 1,1%, με ρυθμό ελαφρώς χαμηλότερο του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας και ανήλθε σε 85,22 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση της BP. Παράλληλα, η ζήτηση στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ μειώθηκε το 2007 κατά 390.000 βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας την πιο απότομη πτώση στα τελευταία 20 χρόνια. Η πτώση αυτή συνεχίζεται και φέτος.
Αντιθέτως, η ζήτηση στις εκτός ΟΟΣΑ χώρες αυξήθηκε, το 2007, κατά 1,4 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα και συνεχίζει να αυξάνεται και φέτος. Η ζήτηση στις πετρελαιοπαραγωγούς περιοχές της Μέσης Ανατολής, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής και Αφρικής αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πέρυσι.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP Κρίστοφ Ρουλ διαπιστώνει ρωγμές στο σύστημα επιδότησης της κατανάλωσης καυσίμων σε πολλές χώρες, όπως στην Ινδονησία ή την Ταϋλάνδη, αλλά εκτιμά ότι η Κίνα και οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες έχουν την οικονομική άνεση να εξακολουθούν να επιδοτούν. Το ένα τέταρτο της περυσινής κατανάλωσης παγκοσμίως πουλήθηκε πέρυσι στη λιανική με επιδοτούμενες τιμές και στις χώρες οι οποίες επιδοτούν την κατανάλωση, η ζήτηση αυξήθηκε με ρυθμό μεγαλύτερο του μέσου όρου της δεκαετίας, υπογραμμίζει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr