Οπως τονίζει ο αναλυτής, αυτό που ζούμε δεν είναι μία ύφεση της εταιρικής κερδοφορίας αλλά μία ύφεση των καταναλωτικών δαπανών που επηρεάζει όπως είναι αναμενόμενο, τα κέρδη των εισηγμένων. Λίγο πριν δούμε λοιπόν το τέλος της απογοήτευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, θα δούμε και την ουσιαστική ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών. Αυτό, σύμφωνα με την ING, δεν αργεί να έλθει και το ριμπάουντ θα το καλωσορίσουμε μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2008.
Είδαμε τον πάτο της πιστωτικής κρίσης
Είναι λογικό, πως μετά από τέσσερα χρόνια αλματώδους ανάπτυξης, τα εταιρικά κέρδη αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης. Ωστόσο η μείωση αυτή των εταιρικών κερδών γίνεται σταδιακά. Μάλιστα η κερδοφορία φθίνει με τόσο αργό ρυθμό, που οι επενδυτές κουράστηκαν από την αναμονή και ξαναγόρασαν μετοχές τον Απρίλιο και το Μάιο.
Μέχρι ενός σημείου αυτή η συμπεριφορά είναι κατανοητή, σημειώνει ο κ. Ad van Tiggelen. Ετσι κι αλλιώς, φαίνεται, πως τα χειρότερα από την πιστωτική κρίση είναι πίσω μας, κάτι που προκαλεί ανακούφιση στον χρηματοοικονομικό κλάδο, ο οποίος υπέστη τις ισχυρότερες μειώσεις κερδών. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι εκτός από τον κλάδο των χρηματοοικονομικών και των κυκλικών καταναλωτικών εταιριών, όλοι οι υπόλοιποι βασικοί κλάδοι παρουσίασαν αύξηση κερδοφορίας το πρώτο τρίμηνο, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς από ότι το προηγούμενο έτος. Λόγω των διαγραφών χρεών στο χρηματοοικονομικό κλάδο, η συνολική κερδοφορία των εταιριών στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 15%.
Το πρόσφατο ράλι στις μετοχές προήλθε από το συνδυασμό των πολύ χαμηλών προσδοκιών των επενδυτών και την δημοσίευση των κερδών των αμερικανικών εταιριών, που δεν ήταν τελικά τόσο απογοητευτικά όσο αναμενόταν από την αγορά. Το φθηνό δολάριο και η συνεχώς αυξημένη ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές βοήθησαν αρκετά, καθώς έδωσαν ώθηση στα κέρδη των Αμερικανών εξαγωγέων.
«Δεν αντιμετωπίζουμε μία ύφεση στην εταιρική κερδοφορία»
Η κίνηση των μετοχικών αγορών σε αυτό το περιβάλλον θα είναι μάλλον πολύ διαφορετική από την αντίστοιχη της περιόδου 2001/2002, όπου οι επενδυτές ήρθαν αντιμέτωποι με την κατάρρευση των εταιρικών κερδών που προκλήθηκε από το σκάσιμο της φούσκας του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας. Τα κέρδη έπεσαν και ανέβηκαν ξανά σχεδόν με την μορφή ενός σχήματος V, τουλάχιστον στο κλάδο της βιομηχανίας. Εκείνο το διάστημα η κατανάλωση παρέμεινε ιδιαίτερα ανθεκτική και λόγω της αύξησης των τιμών των ακινήτων, συμβάλλοντας έτσι στην γρήγορη ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας.
Στη παρούσα φάση όπως υποστηρίζει η ING, δεν αντιμετωπίζουμε μία ύφεση στην εταιρική κερδοφορία αλλά μάλλον μία ύφεση στην καταναλωτική δαπάνη. Οι καταναλωτές σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αναθεωρήσουν τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς, καθώς έχουν πληγεί από τις χαμηλότερες τιμές των ακινήτων τους, τις αυξημένες τιμές τροφίμων και ενέργειας και από τους αυστηρότερους περιορισμούς στην παροχή δανείων.
Σε αντίθεση με ότι έγινε το 2002, η μείωση των καταναλωτικών δαπανών θα επηρεάσει βαθμιαία τα εταιρικά κέρδη (εξαιρούνται οι χρηματοοικονομικές εταιρίες). Πόσο θα μπορούσε αυτό να διαρκέσει;
Πότε τελειώνει η ύφεση
Στην πραγματικότητα σε κάθε ύφεση μετά το 1945, τα εταιρικά κέρδη έφταναν στο κατώτερο σημείο σε διάστημα 12 με 18 μήνες μετά την εμφάνιση της ύφεσης. Σε αυτή τη φάση παρουσιάζονται ενδείξεις ύφεσης στις ΗΠΑ από την αρχή της χρονιάς με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό ότι τα ιστορικά υψηλά επίπεδα εταιρικής κερδοφορίας να χρειάζεται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω ακόμη και μέσα στο 2009.
Η παραπάνω διαδικασία θα είναι πολύ αργή και δύσκολη, υπογραμμίζει η ΙNG. Είναι πολύ πιθανό, η αναθεώρηση των κερδών να κυμανθεί μεταξύ 20 και 30%, δηλαδή λίγο παραπάνω από το επίπεδο το οποίο έχει ήδη προεξοφληθεί, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ad van Tiggelen., Αυτό θα σήμαινε ότι η κερδοφορία θα υποχωρούσε, αλλά σε επίπεδα υψηλότερα από προηγούμενες υφέσεις γεγονός που είναι εύλογο λόγω της ύπαρξης διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η παγκοσμιοποίηση, η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr