Η Ελλάδα παραμένει η μόνη από τις 141 χώρες του Πρωτοκόλλου του Κιότο που δεν έχει πείσει ότι διαθέτει αξιόπιστο σύστημα μέτρησης των ρύπων από τη βιομηχανία.
Το θέμα είχε προκαλέσει κόντρα ανάμεσα στον Γιώργο Σουφλιά και τον επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «αναξιόπιστο το σύστημα που επέλεξε το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Το χρονικό της επιβολής ποινής αποκλεισμού της Ελλάδας από το Κιότο περιγράφουν Τα Νέα: από τις 28 Δεκεμβρίου 2007 οι τεχνικοί σύμβουλοι του ΟΗΕ είχαν επισημάνει βασικά ερωτήματα όσον αφορά την ικανότητα της Ελλάδας να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Στις 8 Φεβρουαρίου το εκτελεστικό όργανο του ΟΗΕ ζήτησε τη συμβουλή τεσσάρων ειδικών της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές, εκ των οποίων οι δύο είχαν εντοπίσει ήδη προβλήματα στον ελληνικό μηχανισμό καταγραφής εκπομπών.
Στις 4 και 5 Μαρτίου εκλήθη στη Βόννη ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ για να δώσει εξηγήσεις και να προσκομίσει στοιχεία, ενώ λίγες ημέρες αργότερα κοινοποιήθηκε από την Ελλάδα το νέο σύστημα παρακολούθησης αερίων ρύπων, όπου συμμετέχουν 152 ελληνικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο, στις 17 Απριλίου η ίδια επιτροπή έκρινε ότι το σύστημα παρακολούθησης δεν συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις του πρωτοκόλλου του Κιότο δείχνοντας στην Ελλάδα την πόρτα της εξόδου από το χρηματιστήριο των ρύπων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr