Πρώτον, οι υφέσεις τείνουν να διορθώνουν τις οικονομικές ανισορροπίες. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η οικονομία δεν έχει κτιστεί για να αναπτύσσεται συνεχώς και αδιάκοπα και να μην πέφτει σε... λακούβες. Οι «υπερβολές» σχηματίζονται αναπόφευκτα στις αγορές και αυτές οι υπερβολές πρέπει να «δουλευτούν» για να φέρουν την οικονομία πίσω σε έναν υγιή, ρεαλιστικό και διατηρητέο ρυθμό ανάπτυξης.
Την δεκαετία του 90 ένας τομέας υπερβολής ήταν οι χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι μετοχές των τεχνολογικών ετιαιρειών εκτοξευόντουσαν όλο και υψηλότερα, παρά την απουσία στήριξης από τα θεμελιώδη που δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να στηρίξουν αυτές τις αποτιμήσεις.
Πιο πρόσφατα, οι υπερβολές εμφανίστικαν στην αγορά κατοικίας, τροφοδοτούμενες από τα χαμηλά επιτόκια στην αρχή της δεκαετίας και από τους δανειστές που ξεπέρασαν τους εαυτούς τους και χορήγησαν δάνεια σε δανειολήπτες με «φτωχά» προσόντα.
Οι περίοδοι οικονομικής ύφεσης εξαλείφουν αυτές τις μη διατηρητέες φούσκες και φέρνουν την οικονομία πίσω στο «γερό» της έδαφος. Οπως μία επίσκεψη στον οδοντογιατρό, οι υφέσεις μπορεί να «πονέσουν» αλλά στο τέλος είναι για το καλό μας! Από τις σκόνες της τρέχουσας οικονομικής οπισθοχώρησης, θα αναδυθεί μία ισχυρότερη και υγιέστερη οικονομία.
Δεύτερον, οι βουτιές των μετοχών που συνοδεύουν την ύφεση δημιουργούν εξαιρετικές αγοραστικές ευκαιρίες. Καθώς η χρηματιστηριακή αγορά είναι ένας από τους βασικότερους δείκτες υγείας της οικονομίας, η ύφεση συχνά ακολουθείται από απότομες βουτιές των μετοχών. Αν και οι περισσότεροι επενδυτές πανικοβάλονται όταν βλέπουν όλο και πιο βαθύ κόκκινο στην αγορά και στις τιμές των μετοχών, δεν συνειδητοποιούν πως οι πτώσεις της αγοράς δημιουργούν μία εξαιρετικη περίοδο για επενδυτικά ψώνια!
Για παράδειγμα, μετοχές όπως η Google, η Apple, η Micorsoft, έχουν μεχρι και 25% απο την αρχή του 2008. Ολα αυτά τα ονόματα έχουν όμως σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των διεθνών τους «συναδέλφων» και αποτελούν εξαιρεττικές μακροπρόθεσμες επενδυτικέ προτάσεις σήμερα. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτές και άλλες πολλές, μετοχές, είναι σημαντικά φθηνότερες από ότι ήταν μερικούς μήνες πριν!
Τέλος, η ύφεση δεν κρατάει για πάντα. Η παγκόσμια οικονομία έχει ζήσει 10 περιόδους ύφεσης από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά και έχει ανακάμψει σε κάθε μία από αυτές τις φορές και επιπλέον, δεν έχει κρατήσει πανω από 10 μήνες.
Σχεδόν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι μετοχές κινήθηκαν έντονα πτωτικά πριν την «επίσημη» εμφάνιση της ύφεσης, και ανέκαμψαν το ίδιο έντονα πριν το τέλος της.
Ετσι, αν και τα νέα στα media θα συνεχίσουν για αρκετό διάστημα να μας απογοητεύουνν, δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη μας. Σχεδόν πάντα υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, ακόμα και στην άκρη κάτι τόσο σκοτεινού και απειλητικού όπως η οικονομική ύφεση.
Κ. Ελευθερίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr