Οπως σημειώνει η τράπεζα, οι διεθνείς μετοχές σήμερα τεστάρουν τα επίπεδα των αποτιμήσεων που είχαν αγγίξει στον τελευταίο πάτο των αγορών, τον Μάρτιο του 2003. Το p/e των ευρωπαϊκών μετοχών με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 και αυτό με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2009, διαμορφώνεται στο 11,4 και 10,9 αντίστοιχα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι πάρα πολύ φθηνές και θα ανακάμψουν «έξυπνα». Αυτό σημαίνει πως θα είναι πιο δύσκολο από ότι στο παρελθόν να γνωρίζουμε το πότε πραγματοποιήθηκε ο πραγματικός πάτος των αγορών. Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάνε οι επενδυτές, είναι πως οι μετοχές είναι μία αξία με υψηλή μεταβλητότητα, η οποία όμως προσφέρει εξαιρετικές αποδόσεις σε αυτούς που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο.
Κάποιοι αναλυτές ανησυχούν πως η αμερικάνικη οικονομία βρίσκεται ίσως ήδη σε ύφεση και πως αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Rothchild, η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών αναμένεται φέτος να βρεθεί στο 6,2%, μετά από 15,9% το 2006 και 12,6% το 2007.
Ομως από τις αρχές του 2008, οι μετοχές έχουν δεχθεί σοβαρό σφυροκόπημα και πολλοί επενδυτές φοβούνται για το χειρότερο και ενδίδουν στον πανικό. Ομως, το ξεπούλημα των μετοχών έχει περάσει τα όρια της υπερβολής. Μπορεί η ρευστότητα να έχει στερέψει στην διατραπεζική αγορά, όμως οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες του κόσμου έχουν βαθιές τσέπες!
Μετά από πέντε χρόνια κολοσσιαίας κερδοφορίας, έχουν αρκετά κεφάλαια και αποθεματικά για να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κρίση. Επίσης, εάν οι πιστωτικές αγορές «παγώσουν», οι κεντρικές τράπεζες θα παίξουν σίγουρα τον ρόλο τους ως δανειστές της τελευταίας στιγμής, ενισχύοντας την ρευστότητας, όπως και το έχουν επανειλημμένως - και πρόσφατα - πράξει.
Ετσι, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, οι μετοχές αναμένεται να ανακάμψουν από το πρόσφατο μίνι-κραχ που έζησαν και θα τελειώσουν το έτος με κέρδη της τάξης του 3,5%. Οσον αφορά την ανάπτυξη, μπορεί όντως να επιβραδύνεται όμως δεν θα καταρρεύσει και η λέξη ύφεση δεν είναι στα χαρτιά φέτος. Μπορεί η Ευρώπη να μην αποδειχθεί ανεπηρέαστη από την επιβράδυνση της αμερικάνικης οικονομίας, όμως θα «δώσει» ανάπτυξη της τάξης του 2,1% φέτος, οδηγούμενη κυρίως από την ισχυρή κατανάλωση. Επίσης, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων και η φούσκα των ομολόγων θα σκάσει με τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ο ομολόγων να επιστρέφουν στο 4,3%.
Τέλος, όσον αφορά την αγορά νομισμάτων, το ευρώ είναι πλέον υπερβολικά υπερτιμημένο και «πρέπει» να πέσει έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας πρώτα το 1,44 και μετά το 1,34. Το ελβετικό φράγκο θα ενισχυθεί ελαφρώς έναντι του ευρώ στο 1,59 και μετά στο 1,55 ενώ η στερλίνα θα σταθεροποιηθεί γύρω στο 0,75.
Κ.Ε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr