Σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο της Morgan Stanley, κ. Gerard Minack σε έκθεση με τίτλο « Will it work?», εάν η απάντηση στο ερώτημα είναι «ναι», τότε οι προοπτικές της ανάπτυξης για το 2009 είναι πολύ πιο φωτεινές από αυτές που φαίνεται σήμερα ότι θα είναι. Και καθώς οι αγορές συνηθίζουν να αποτιμήσουν το μέλλον, τότε οι μετοχές δεν βρίσκονται μακριά από τα χαμηλά επίπεδα τις bear market.
O κ. Minack πάντως τονίζει ότι δεν είναι βέβαιος ότι η πολιτική της Fed θα δουλέψει. Εάν αποδειχθεί σωστός, τότε μια οποιαδήποτε ανακάμψη των διεθνών αγορών στο μεσοπρόθεσμο διάστημα δεν θα είναι τίποτε άλλο από μία απλή ανάκαμψη εν μέσω της bear market, με νέα χαμηλά να μας περιμένουν στην γωνία.
Το πρώτο σημαντικό σημείο είναι το πόσο γρήγορα η Fed έχει χαλαρώσει την πολιτική της σε αυτόν τον κύκλο. Ο στόχος ήταν 250 μονάδες βάσης μέσα σε έξι μήνες. Επίσης, ενώ τα σημάδια της οικονομικής επιβράδυνσης είναι προφανέστατα, πολλοί δείκτες του οικονομικού κύκλου περιμένουν ακόμα να αγγίξουν επίπεδα ύφεσης. Για παράδειγμα, ο δείκτης ISM συνήθως είναι πολυ χαμηλότερα από ότι είναι τώρα, όταν η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 2%.
Συνήθως, η νομισματική πολιτική είναι αποτελεσματική με χρονική υστέρηση. Ετσι, εάν το ΑΕΠ είναι να αντιδράσει ως συνήθως με χρονική υστέρηση, οι μειώσεις που έχουμε δει μέχρι σήμερα δείχνουν προς σημαντική οικονομική επιτάχυνση το 2009. Θα την δούμε όμως;
Γιατί λοιπόν, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η νομισματική πολιτική δεν αναμένεται να δουλέψει όπως κάνει συνήθως, στον σημερινό κύκλο;
Πρώτον, γιατί τα επιτόκια δεν είναι όσο χαμηλά φαίνονται. Ο συνήθης τρόπος να «κρίνει» κανείς την στάση της νομισματικής πολιτικής, είναι τα πραγματικά επιτόκια, Ο ρυθμός του πληθωρισμού που έχει σημασία για τον μελλοντικό δανειολήπτη, είναι η αναμενόμενη αύξηση της τιμής του προϊόντος (η παραγωγή για τον παραγωγό, η εργασία για τον εργαζόμενο). Αυτό που κοιτάμε συνήθως είναι ο πληθωρισμός. Ομως, ο πληθωρισμός αυτήν την φορά είναι παραπλανητικός. Μεγάλο μέρος του, είναι εισαγόμενος, και ο εισαγόμενος πληθωρισμός δεν βοηθά των εγχώριο δανειολήπτη
Το δέυτερο πρόβλημα είναι η μετάδοση των χαμηλότερων επιτοκίων στους μελλοντικούς δανειολήπτες. Η πιστωτική κρίση και τα τεράστια προβλήματα στις τράπεζες, δείχνουν ότι τα προσφερόμενα επιτόκια στις επιχειρήσεις ή τα νοικοκυριά, δεν μειώνονται!
Το τρίτο πρόβλημα είναι η αντίδραση των μελλοντικών δανειοληπτών. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι οι συστεμικοί κίνδυνοι γύρω από τους δανειοδότες είναι το εμπόδιο-κλειδί στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής. Ο κ. Μinack, διαφωνεί με αυτό. Η εμπειρία από την Ιαπωνία δέιχνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στους δανειολήπτες. Στις ΗΠΑ, τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Πρώτον, έχουν ήδη αναλάβει πολύ μεγάλο χρέος. Δεύτερον τα σπίτια χάνουν όλο και πιο πολύ την αξία τους. Τρίτον, αναμένεται να αντιμετωπίσουν μείωση εισοδήματος καθώς η ύφεση θα αποδυνάμωση την αγορά εργασίας.
Το ότι η νομισματική πολιτική δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, είναι ξεκάθαρο. Πάνω από το 40% των στεγαστικών δανείων που εκρεμμούν, μπορούν τώρα να αναχρηματοδοτηθούν. Ομως τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νοικοκυριά δεν αντιδρούν με τον συνήθη τρόπο. Και αυτό συμβαίνει λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις μειωμένες τιμές των σπιτιών και τις πιο σφιχτές συνθήκες στην αγορά δανεισμού.
Σύμφωνα με τον κ. Minack, δεν σημαίνει πως η νομισματική πολιτική θα έχει μηδενικό αντίκτυπο. Ομως αυτήν την στιγμή δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να αλλάξει ριζικά τα πράγματα. Αναμένεται να είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική από ότι ήταν τα τελευταία 30 χρόνια. Ενα προειδοποιητικό σημάδι είναι η σχετικά επίπεδη καμπύλη αποδόσεων. Η αύξηση των επιτοκίων τη Τρίτη εκτόξευσε μετοχές και δολάριο. Μια τέτοια κίνηση είναι αρκετή μόνο για ένα bear market rally στις μετοχές. Ομως εάν η πολιτική αποδειχθεί αναποτελεσματική όπως υποπτεύεται ο κ. Minack, τότε δεν έχουμε δει ακόμη τα χαμηλά των διεθνών μετοχών.
Κ.Ε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr