To Φεβρουάριο, η αποτίμηση των εταιρικών ομολόγων έδινε διαφορετικά μηνύματα για το μέλλον των εταιριών, από αυτά που έδιναν οι αντίστοιχες μετοχές των ίδιων εταιριών, γεγονός που αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Τον ίδιο μήνα, οι τιμές των εταιρικών ομολόγων, οι οποίες είχαν ήδη πιεστεί πρόσφατα, σημείωσαν περαιτέρω πτώση.
Η ψαλίδα των αποδόσεων στη λήξη, μεταξύ των εταιρικών ομολόγων με αυτή των κρατικών ομολόγων, διευρύνθηκε σημαντικά σε επίπεδα τέτοια που προεξοφλούν την έναρξη βαθιάς ύφεσης, σύμφωνα με αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Σε αντίθεση με το παραπάνω συμπέρασμα, οι μετοχικές αξίες δεν υποχώρησαν περεταίρω τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον όχι σε όρους δολαρίου. Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, προξενεί το γεγονός ότι οι μετοχές των εταιριών που χαρακτηρίζονται περισσότερο ριψοκίνδυνες και ευαίσθητες στις διακυμάνσεις της οικονομίας (βιομηχανικές, μικρής κεφαλαιοποίησης), ανατιμήθηκαν, τη στιγμή που τα αντίστοιχα εταιρικά ομόλογα αυτών των εταιριών σημείωσαν σημαντικότατες απώλειες.
Συμπερασματικά και με απλά λόγια, το μήνυμα που βγαίνει από την αγορά εταιρικών ομολόγων είναι ότι οι εταιρικοί ισολογισμοί θα επιδεινωθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε οι κίνδυνοι ενδεχόμενης χρεοκοπίας εταιριών να είναι ανάλογοι προηγούμενων υφέσεων.
Την ίδια στιγμή, οι μετοχικές αγορές υποδεικνύουν ότι τα περιθώρια υποχώρησης της κερδοφορίας των εταιριών είναι περιορισμένα και μάλλον χαμηλότερα με αντίστοιχα προηγούμενων υφέσεων. Αξιοσημείωτο , είναι το γεγονός ότι τα περιθώρια κέρδους των κυκλικών εταιριών (επηρεάζονται από τους κύκλους της οικονομίας) βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από το β παγκόσμιο πόλεμο και μετά.
Ιστορικά, οι επιδόσεις των εταιρικών ομολόγων, τόσο της κατηγορίας με υψηλό βαθμό αξιολόγησης (Investment Grade) όσο και της κατηγορίας υψηλών αποδόσεων (High Yield), προοικονομούν την εμφάνιση υφέσεων, ίσως και εμφανέστερα από ότι οι μετοχές.
Συνεπώς προκύπτουν ερωτήματα όπως το αν οι επενδυτές των ομολόγων είναι πιο προνοητικοί και το αν το μέλλον προοιωνίζεται πιο επαχθές από ότι το προεξοφλούν οι επενδυτές των μετοχικών αγορών ή ακόμη αν υπάρχουν άλλοι παράγοντες που επιδρούν.
Η απάντηση του κ. Ad van Tiggelen είναι ότι ισχύουν όλα από λίγο.
Τα εταιρικά ομόλογα έχουν υποστεί ισχυρή κάμψη, μεγαλύτερη από ότι οι μετοχές, λόγω σφοδρών ρευστοποιήσεων. Στο παρελθόν πολλοί επενδυτές αγόρασαν αυτά τα ομόλογα σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων και μάλιστα με χρήματα που δανείστηκαν από την φθηνή αγορά χρήματος. Τώρα όμως, έχουν έλθει αντιμέτωποι με εκροές και διαγραφές χρεών λόγω της πιστωτικής κρίσης και σπεύδουν να μειώσουν τον κίνδυνο που έχουν αναλάβει ρευστοποιώντας αυτά τα ομόλογα σε οποιαδήποτε τιμή.
Από την άλλη πλευρά παρατηρήσαμε μαζικές επαναγορές μετοχών υψηλού κινδύνου το Φεβρουάριο, καθώς πολλοί επενδυτές είχαν ποντάρει μαζικά στην πτώση αυτών των μετοχών το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, προσδοκώντας ακόμη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι: οι ανακοινώσεις για την κερδοφορία δ΄ τριμήνου των εταιριών εξέπληξαν θετικά τους επενδυτές, οι οποίοι έσπευσαν αμέσως να επαναγοράσουν τις μετοχές με αποτέλεσμα να ωθήσουν τις τιμές τους σε υψηλότερα επίπεδα.
Φυσικά αυτοί οι παράγοντες χαρακτηρίζονται ως τεχνικοί και βραχυπρόθεσμης υφής και εν μέρει ερμηνεύουν τα διφορούμενα μηνύματα που προέρχονται από τα εταιρικά ομόλογα και τις μετοχές αναφορικά με το μέλλον της οικονομίας. Ωστόσο δεν τα επεξηγούν πλήρως.
Παραμένει βέβαια, περίεργο το γεγονός ότι οι επενδυτές εμμένουν στο να κοιτούν τις τρέχουσες καταστάσεις των εταιρικών ισολογισμών (παραμένουν ακόμη υγιείς) αντί να εστιάζουν στην μελλοντική κερδοφορία των ίδιων εταιριών, γνωρίζοντας μάλιστα ότι τα περιθώρια κέρδους βρίσκονται σε ιστορικά επίπεδα.
Με την προϋπόθεση ότι όλοι οι άλλοι παράγοντες έχουν την ίδια β
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr