Εάν λοιπόν σήμερα φτιάχναμε στο μυαλό μας ένα διάγραμμα της μελλοντικής ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας, άρα και τις χρηματιστηριακής αγοράς, θα μπορούσαμε να καταλάβουμε το μεγάλο δίλλημα των επενδυτών σήμερα. Το διάγραμμα θα είχε σχημα «V » ( ανάκαμψη σε μορφή V ) , θα είχε σχήμα «W» ( διπλός πάτος- double dip ) ή θα είχε σχήμα «L» ( απότομη επιβράδυνση μη ακολουθούμενη από πραγματική ανάπτυξη) ;
Εξι μήνες μετά το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, ο πιστωτικός ιός έχει αφαιρέσει 2,25% από τα αμερικάνικα επιτόκια και προκάλεσε την πρώτη συνδυασμένη κίνηση από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, μετά τον Σεπτέμβριο του 2001, για να ηρεμήσουν τα ταραγμένα νερά των αγορών.
Ομως, καθώς η διεθνής οικονομία επιβραδύνεται, κάποιοι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν χάσει πάνω από 20% από τα πρόσφατα υψηλά τους, πέφτοντας επίσημα σε φάση bear market. Πολλές αγορές δανεισμού και ομολόγων παραμένουν κλειστές και η κρίση έχει ήδη κοστίζει πάνω από 100 δισ. δολάρια διαγραφών στον διεθνή τραπεζικό κλάδο και αναμένεται η συνολική αυτή ζημιά να αγγίξει ακόμη και τα 400 δισ. δολάρια.
Οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν ήδη αποτιμήσει ένα μεγάλο μέρος αυτής της εξέλιξης της κρίσης και σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, αναμένεται σημαντική ανάκαμψη στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους το οποίο και θα οδηγήσει σε μία V-shaped recovery.
Το μεγαλύτερο μέρος των διεθνών αναλυτών, υπολογίζει ότι η αμερικάνικη οικονομία θα ζήσει το χαμηλότερο σημείο της ανάπτυξης της - αν όχι την ύφεση - στο πρώτο εξάμηνο του 2008. Η αισιοδοξία για την απότομη ανάκαμψη πηγάζει από τις προσδοκίες ότι μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα αμερικάνικα επιτόκια θα αγγίξουν το 2% και το δημοσιονομικό κίνητρο αξίας 150 δισ. δολαρίων της Ουάσινγκτον, θα τροφοδοτήσει σημαντικά την οικονομία. Τι θα γίνει όμως εάν αυτό το αισιόδοξο σενάριο δεν υλοποιηθεί;
Sarasin Asset Management
Σύμφωνα με τον κ. Jan Poser , κορυφαίο οικονομολόγο της ελβετικής εταιρείας διαχείρισης πλούτου, Sarasin, είναι πολύ πιθανό ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2008 θα δούμε μία κυκλική ανάκαμψη, όμως στην συνέχεια μπορεί και να δούμε διπλό πάτο, ιδιαίτερα εάν η κατανάλωση δεν ανακάμψει. Ο κ. Poser προσθέτει ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μίας ανάκαμψης σχήματος «W», καθώς μπορεί η αμερικάνικη πολιτική να βελτιώσει κάπως τα πράγματα στο μέτωπο της κατανάλωσης, όμως θα είναι μία προσωρινή λύση για ένα πρόβλημα το οποίο θα επανέλθει, πιθανότατα, στο προσκήνιο.
Για τις χρηματοοικονομικές αγορές αυτό σημαίνει πως τα χρηματιστήρια θα έχουν μία λανθασμένη αίσθηση πάτου, προτού ξαναζήσουν την πτώση και δουν τις αποδόσεις να περιορίζονται ακόμη περισσότερο.
Σύμφωνα με τον κ. Poser, συνήθως, η κυκλική ανάκαμψη είναι το χαρακτηρησιτικό που κυριαρχεί στις μετοχές, η οποία και θα δώσει ώθηση στους χρηματιστηριακούς δείκτες διεθνώς. Ομως, εάν η κατάσταση εξελιχθεί σε διπλή ύφεση ( «double-dip recession» ) -δηλαδή η αμερικανική οικονομία θα βαδίσει προς τη δεύτερη ύφεση προτού σχεδόν να έχει ανακάμψει από την προηγούμενη - οι τιμές των μετοχών δεν πρόκειται να ανακάμψουν σύντομα αντίθετα, θα βρεθούν ακόμη χαμηλότερα. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο τρέχον κύκλος της εταιρικής κερδοφορίας δείχνει πως θα ακολουθήσει μία παρατεταμένη περίοδος επιβράδυνσης των κερδών των εισηγμένων, εάν και εφόσον υλοποιηθεί το σενάριο ύφεσης και στην κερδοφορία.
Merrill Lynch
Σύμφωνα με την Merrill Lynch, στους προηγούμενους δύο κύκλους κερδοφορίας διάρκειας 10 ετών ο καθένας, χρειάστηκαν περίπου 100 μήνες για να βρεθούν στην κορυφή τα κέρδη των εισηγμένων και η κερδοφορία περιορίσθηκε κατά 35% σε μέσο όρο, από την κορυφή μέχρι τον πάτο.
Ο σημερινός κύκλος δείχνει πως η κερδοφορία επίασε κορυφή το 2007 μέσα σε μόλις 50 περίπου μήνες και οι αγορές σήμερα αποτιμούν μείωση 28% στα κέρδη των εταιρειών από αυτήν την κορυφή μέχρι τον ερχόμενο πάτο.
Το σημαντικό είναι πως οι αγορές μπορεί να μην έχουν αποτιμήσει ολόκληρη την εικόνα ακόμη. Οπως υποστηρίζει ο οικονομολόγος της Merrill Lynch κ. David Rosenberg, βρισκόμαστε στο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr