Τα χαμηλότερα εταιρικά κέρδη και ο αργός ρυθμός μείωσης των επιτοκίων μπορεί να περιορίσουν τις αποδόσεις των μετοχών, παρότι οι μετοχές στις ανεπτυγμένες αγορές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν σε απόδοση τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών. Όσον αφορά το σταθερό εισόδημα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. Παρόλα αυτά, διαφαίνονται επενδυτικές ευκαιρίες παρά τις ευρέως αρνητικές προοπτικές.
«Πολλές ευκαιρίες το 2008 θα προκύψουν από την επιλογή υποτιμημένων επενδυτικών προϊόντων, τα οποία έχουν ήδη μειωμένη αξία», υποστηρίζει ο κ. Dugan. «Ζωτικής σημασίας για τις επενδύσεις αυτή τη χρονιά θα είναι η διατήρηση μετρητών στο χαρτοφυλάκιο και δυνατότητα επένδυσης σε προιόντα που έχουν υπο-αποδώσει.»
Οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να περιορίσουν τα περιθώρια ανάκαμψης
Η ρευστότητα στις διεθνείς αγορές σημείωσε πτώση στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2007, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και περιορίζοντας τις αποδόσεις σε διάφορες κατηγορίες επενδυτικών προϊόντων. Αυτή η αποδυνάμωση ενδέχεται να διαρκέσει και για μεγάλο μέρος του 2008, εν μέρει επειδή οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις θα σημαίνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να χαλαρώσουν με δυναμικές ενέργειες τη νομισματική πολιτική, όπως πιστεύει ο κ. Dugan.
Η παγκόσμια ανάπτυξη θα προσπαθήσει να αποκτήσει νέα δυναμική χωρίς την υποστήριξη κάποιας ευρείας μείωσης των επιτοκίων. Η επόμενη φάση βραδύτερης ανάπτυξης ενδέχεται να επιφέρει υψηλότερη ανεργία η οποία, με τη σειρά της, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις αγορές.
Η άνοδος της Κίνας και της Ινδίας έχει δημιουργήσει πιέσεις, επιτρέποντας στον πληθωρισμό να εμφανιστεί ξανά. Έχοντας μειώσει με δυναμικές ενέργειες τα επιτόκια, φαίνεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι προετοιμασμένη να αναλάβει τον κίνδυνο σε σχέση με τον πληθωρισμό, άλλες κεντρικές τράπεζες θα είναι πιο επιφυλακτικές και ιδίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά αναμένουμε περαιτέρω μειώσεις από την Τράπεζα του Καναδά και την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι οικονομολόγοι μειώνουν τις προβλέψεις για το ΑΕΠ ανεπτυγμένων χωρών ενώ ταυτοχρόνως πολλοί αναμένουν ότι οι οικονομίες αναδυόμενων αγορών θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς.
Προτίμηση σε μετοχές του ανεπτυγμένου κόσμου και χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC)
Ακόμα και οι μετοχικές αγορές με την καλύτερη απόδοση μέχρι τώρα, αναμένεται, πλέον, να προσφέρουν μέτριες αποδόσεις, αλλά οι μετοχές ανεπτυγμένων χωρών ενδέχεται να ξεπεράσουν σε απόδοση τις μετοχές αναδυόμενων αγορών, προβλέπει ο κ. Dugan.
Αυτή η άποψη βασίζεται στην προσδοκία ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα στις ανεπτυγμένες παρά στις αναδυόμενες αγορές.
Οι αποτιμήσεις στις ανεπτυγμένες αγορές φαίνονται πιο ελκυστικές αλλά η παγκόσμια ανάπτυξη χρειάζεται να βελτιωθεί προκειμένου η Merrill Lynch να υιοθετήσει μια πιο επιθετική αγοραστική στάση. Οι επενδυτές θα καταφέρουν να αποκομίσουν αξία αν στοχεύσουν προσεκτικά σε συγκεκριμένους τομείς.
«Οι ευκαιρίες που αρχίζουν να διαγράφονται είναι για τους πιο γενναίους επενδυτές. Ένας τομέας στον οποίο βλέπουμε να αναδύεται αξία είναι στα ομόλογα και τις μετοχές εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», λέει ο κ. Dugan.
Ο υψηλός πληθωρισμός στις αναδυόμενες οικονομίες μπορεί να υποκινήσει την ανατίμηση των νομισμάτων τους, γεγονός που θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις εισροές και να επηρεάσει δυσμενώς την ανάπτυξη.
Ωστόσο, ο κ. Dugan παραμένει θετικός για χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ). Οι αποτιμήσεις μετοχών παραμένουν σχετικά χαμηλές και η δανειοληψία είναι ευκολότερη σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου. Επιπλέον, οι θετικές νομισματικές συνθήκες αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω καλή απόλυτη από
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr