Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Οι αμυντικές δαπάνες προβλεπόταν ότι θα φθάσουν το 2,4% του ΑΕΠ φέτος και το 2,6% το 2028, αλλά οι υπουργοί της κυβέρνησης αναγνώρισαν ότι θα χρειαστούν περισσότερα, δεδομένων των προειδοποιήσεων των ΗΠΑ ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί πλέον να αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα της Ουάσινγκτον.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ θα θέσει σύντομα ως στόχο για τα κράτη μέλη να δαπανούν μεταξύ 3% και 4% του ΑΕΠ και η Σουηδία θα ανταποκριθεί στο νέο στόχο, με μια προσωρινή εκτίμηση να έχει οριστεί στο 3,5%, δήλωσε ο Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου.
«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πού θα καταλήξει. Πιέζουμε ώστε να είναι αρκετά υψηλό ώστε να αυξηθεί σημαντικά η ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούν την Ευρώπη», δήλωσε.
Σύμφωνα με το Reuters, η Σουηδία θα αυξήσει επίσης τη βοήθεια προς την Ουκρανία φέτος, αυξάνοντας το κονδύλι του προϋπολογισμού του 2025 σε 40 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (4,0 δισεκατομμύρια δολάρια) από 25 δισεκατομμύρια κορώνες που προβλεπόταν νωρίτερα, για να βοηθήσει τον αγώνα του Κιέβου κατά της ρωσικής εισβολής.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει πει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ, από 2% που είναι σήμερα ο στόχος, και ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην υπερασπιστούν αυτές που υστερούν.
Ο Κρίστερσον δήλωσε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τη διατλαντική σχέση είναι τώρα υψηλή και πιθανότατα θα παραμείνει έτσι: «Η άποψή μου είναι ότι όσο ισχυρότερο γίνεται το ευρωπαϊκό τμήμα του ΝΑΤΟ, τόσο πιο ενδιαφέρον και σημαντικό θα είναι και για τις ΗΠΑ να συνεργάζονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και το αντίστροφο».
Το χαμηλό δημόσιο χρέος της Σουηδίας την αφήνει σε καλύτερη θέση να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες από ό,τι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσίασαν πέρυσι σχέδια για τη χαλάρωση των κανόνων για τις δαπάνες του προϋπολογισμού ώστε να διευκολυνθεί ο επανεξοπλισμός, όπως κάνει τώρα η Γερμανία.
Ο Κρίστερσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση και οι αντι-μεταναστευτικοί Σουηδοί Δημοκράτες, οι οποίοι την υποστηρίζουν στο κοινοβούλιο, συμφώνησαν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του επανεξοπλισμού με την άντληση δανείων ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορόνων για μια περίοδο που θα διαρκέσει έως το 2035.
«Μια νέα και εκτεταμένη κατάσταση στην πολιτική ασφάλειας απαιτεί νέες αποφάσεις, τόσο επείγουσες όσο και μακροπρόθεσμες», είπε. Επιπλέον 25 δισεκατομμύρια κορώνες θα διατεθούν για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού ήδη από φέτος.