Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Η Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων και Αρχείων των ΗΠΑ ανήρτησε στον ιστότοπό της περίπου 2.200 αρχεία που περιείχαν τα έγγραφα. Η συντριπτική πλειονότητα της συλλογής των Εθνικών Αρχείων, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 6 εκατομμύρια σελίδες αρχείων, φωτογραφιών, κινηματογραφικών ταινιών, ηχογραφήσεων και αντικειμένων που σχετίζονται με τη δολοφονία, έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, σύμφωνα με μετάδοση του AP.
Σύμφωνα με το Reuters, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποια απόκλιση από το βασικό αφήγημα, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για να εξεταστούν τα έγγραφα.
Ο Larry J. Sabato, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και συγγραφέας του βιβλίου «The Kennedy Half-Century», δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για την πλήρη εξέταση των αρχείων.
«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για πολύ καιρό ακόμη και οι άνθρωποι πρέπει να το αποδεχτούν αυτό», τόνισε
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποδέσμευση τη Δευτέρα (17/3), ενώ επισκεπτόταν το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Τζον Φ. Κένεντι στην Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του θα δώσει στη δημοσιότητα περίπου 80.000 σελίδες.
«Έχουμε έναν τεράστιο όγκο χαρτιού. Έχετε πολύ διάβασμα», δήλωσε ο Τραμπ.
Πριν από την Τρίτη (18/3), οι ερευνητές εκτιμούσαν ότι 3.000 έως 3.500 αρχεία παρέμεναν ακόμη αδημοσίευτα, είτε εν όλω είτε εν μέρει. Και μόλις τον περασμένο μήνα το FBI δήλωσε ότι είχε ανακαλύψει περίπου 2.400 νέα αρχεία που σχετίζονται με τη δολοφονία.
Ο Τζέφερσον Μόρλεϊ, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Mary Ferrell, ενός αποθετηρίου αρχείων που σχετίζονται με τη δολοφονία, δήλωσε σε δήλωση που αναρτήθηκε στην κοινωνική πλατφόρμα X ότι η απελευθέρωση είναι «μια ενθαρρυντική αρχή». Είπε ότι μεγάλο μέρος της «αχαλίνωτης υπερταξινόμησης ασήμαντων πληροφοριών έχει εξαλειφθεί» από τα έγγραφα.
Τα Εθνικά Αρχεία ανέφεραν στον ιστότοπό τους ότι, σύμφωνα με την οδηγία του προέδρου, η απελευθέρωση θα περιλαμβάνει «όλα τα αρχεία που προηγουμένως παρακρατούνταν για διαβάθμιση». Αλλά ο Μόρλεϊ δήλωσε ότι αυτό που κυκλοφόρησε την Τρίτη δεν περιλάμβανε τα δύο τρίτα των υποσχόμενων αρχείων, κανένα από τα αρχεία του FBI που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα ή 500 αρχεία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων.
«Παρ' όλα αυτά, πρόκειται για τα πιο θετικά νέα σχετικά με την απελευθέρωση των αρχείων του JFK από τη δεκαετία του 1990», δήλωσε ο Morley.
Έντονο ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες της δολοφονίας του Κένεντι-Θεωρίες συνομωσίας
Το ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη δολοφονία του Κένεντι ήταν έντονο κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, με αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας να γεννιούνται για πολλαπλούς εκτελεστές και ανάμειξη της Σοβιετικής Ένωσης και της μαφίας.
Δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1963, κατά την επίσκεψή του στο Ντάλας, όταν η αυτοκινητοπομπή του ολοκλήρωνε τη διαδρομή της παρέλασης στο κέντρο της πόλης και ακούστηκαν πυροβολισμοί από το κτίριο του Texas School Book Depository. Η αστυνομία συνέλαβε τον 24χρονο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από θέση ελεύθερου σκοπευτή στον έκτο όροφο. Δύο ημέρες αργότερα ο ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου Τζακ Ρούμπι πυροβόλησε θανάσιμα τον Όσβαλντ κατά τη διάρκεια μεταφοράς του στη φυλακή.
Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία, η Επιτροπή Γουόρεν, την οποία ο πρόεδρος Λίντον Β. Τζόνσον συγκρότησε για να ερευνήσει, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Όσβαλντ έδρασε μόνος του και ότι δεν υπήρχαν στοιχεία συνωμοσίας. Αυτό όμως δεν κατέστειλε ένα πλέγμα εναλλακτικών θεωριών κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.
Ο Όσβαλντ ήταν πρώην πεζοναύτης που αυτομόλησε στη Σοβιετική Ένωση πριν επιστρέψει στο Τέξας.
Στα αρχεία της νέας έκδοσης περιλαμβάνεται ένα υπόμνημα από τον σταθμό της CIA στην Αγία Πετρούπολη από τον Νοέμβριο του 1991, το οποίο αναφέρει ότι νωρίτερα εκείνο τον μήνα, ένας αξιωματούχος της CIA είχε γίνει φίλος με έναν Αμερικανό καθηγητή εκεί, ο οποίος του είπε για έναν φίλο του που εργαζόταν για την KGB. Το υπόμνημα ανέφερε ότι ο αξιωματούχος της KGB είχε εξετάσει «πέντε χοντρούς τόμους» φακέλων για τον Όσβαλντ και ήταν «σίγουρος ότι ο Όσβαλντ δεν ήταν ποτέ πράκτορας που ελεγχόταν από την KGB».
Το υπόμνημα πρόσθεσε ότι όπως περιγραφόταν ο Όσβαλντ στους φακέλους, ο αξιωματούχος της KGB αμφέβαλλε «ότι κάποιος μπορούσε να ελέγξει τον Όσβαλντ, αλλά σημείωσε ότι η KGB τον παρακολουθούσε στενά και συνεχώς όσο βρισκόταν στην ΕΣΣΔ». Σημειώνεται επίσης ότι ο φάκελος αντανακλούσε ότι ο Όσβαλντ ήταν κακός σκοπευτής όταν δοκίμασε να πυροβολήσει με στόχο στη Σοβιετική Ένωση.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έδωσε εντολή όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τη δολοφονία να στεγαστούν σε μια ενιαία συλλογή στα Εθνικά Αρχεία και Αρχεία. Η συλλογή έπρεπε να ανοίξει μέχρι το 2017, εκτός από τυχόν εξαιρέσεις που θα όριζε ο πρόεδρος.
Πληθώρα απόρρητων εγγράφων με ευαίσθητα στοιχεία
Ο Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του για την πρώτη του θητεία το 2017, είχε δηλώσει ότι θα επέτρεπε τη δημοσιοποίηση όλων των υπόλοιπων αρχείων, αλλά κατέληξε να συγκρατήσει κάποια από αυτά λόγω αυτού που αποκάλεσε πιθανή βλάβη στην εθνική ασφάλεια. Και ενώ οι φάκελοι συνέχισαν να δημοσιεύονται κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, κάποιοι παρέμειναν αθέατοι.
Ο Sabato δήλωσε ότι η ομάδα του έχει έναν «μακρύ, μακρύ κατάλογο» ευαίσθητων εγγράφων που αναζητά και τα οποία προηγουμένως είχαν μεγάλες περικοπές.
«Πρέπει να υπάρχει κάτι πολύ, πολύ ευαίσθητο για να διορθώσουν μια παράγραφο ή μια σελίδα ή πολλές σελίδες σε ένα τέτοιο έγγραφο», είπε. «Κάποια από αυτά αφορούν την Κούβα, κάποια από αυτά αφορούν το τι έκανε ή δεν έκανε η CIA σχετικά με τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ».
Κάποια από τα έγγραφα που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν έχουν προσφέρει λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών πληροφοριών εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένων τηλεγραφημάτων και σημειωμάτων της CIA που συζητούν τις επισκέψεις του Όσβαλντ στις πρεσβείες της Σοβιετικής Ένωσης και της Κούβας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Πόλη του Μεξικού λίγες εβδομάδες πριν από τη δολοφονία.