Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι με ανάρτηση του στην πλατφόρμα Χ αναφέρει ότι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, ευχαριστώντας τον για την ηθική υποστήριξη προς τον λαό της Ουκρανίας, ενώ στην συνέχεια ανέφερε ότι «η Ρωσία είναι η μόνη πλευρά που θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος και να καταρρεύσει η διπλωματία».
Λίγο αργότερα ο Ουκρανός πρόεδρος, στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε σε νέα του ανάρτηση ότι μίλησε και με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκφράζοντας και σε αυτόν την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη στον Ουκρανικό λαό, ενώ για ακόμα μια φορά ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία υπονομεύει την ειρήνη τονίζοντας: «Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και δεν λυπάται καμία προσπάθεια για να την επιτύχει όσο το δυνατόν συντομότερα. Όλος ο κόσμος επιθυμεί την ειρήνη. Ωστόσο, μόνο η Ρωσία αρνείται να τελειώσει τον πόλεμο, επιδιώκοντας αντίθετα συνθήκες για να τον παρατείνει. Πρέπει να κάνουμε βήματα προς την ειρήνη και να ασκήσουμε πίεση στον μόνο λόγο που ο πόλεμος συνεχίζεται».
Αναλυτικά η ανάρτησή του Βολοντιμίρ Ζελένσκι προς το Βατικανό έχει ως εξής:
Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν. Ευχήθηκα στον Πάπα Φραγκίσκο ταχεία ανάρρωση και τον ευχαρίστησα για τις προσευχές του και την ηθική του υποστήριξη προς τον λαό μας, καθώς και για τις προσπάθειές του να διευκολύνει την επιστροφή των παιδιών από την Ουκρανία που απελάθηκαν και εκτοπίστηκαν παράνομα από τη Ρωσία. Η Αγία Έδρα έλαβε λίστα των Ουκρανών που κρατούνται σε ρωσικές φυλακές και στρατόπεδα. Βασιζόμαστε στην υποστήριξη για την απελευθέρωσή τους.
Η ανταλλαγή κρατουμένων και η άνευ όρων 30ήμερη προσωρινή εκεχειρία είναι τα πρώτα γρήγορα βήματα που θα μπορούσαν να μας φέρουν σημαντικά πιο κοντά σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει αυτά τα βήματα επειδή ο ουκρανικός λαός θέλει την ειρήνη περισσότερο από τον καθένα. Εν τω μεταξύ, ο κόσμος βλέπει πώς η Ρωσία θέτει σκόπιμα όρους που μόνο περιπλέκουν και καθυστερούν τη διαδικασία, καθώς η Ρωσία είναι το μόνο μέρος που θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος και να καταρρεύσει η διπλωματία.
Η φωνή της Αγίας Έδρας είναι πολύ σημαντική στην πορεία προς την ειρήνη. Είμαι ευγνώμων για την ετοιμότητα να καταβάλουμε προσπάθειες προς την κατεύθυνση του κοινού μας στόχου.
Σας ευχαριστώ για τις προσευχές σας για την Ουκρανία και την ειρήνη.
Η ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο αναφέρει:
Μίλησα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και εξέφρασα την ευγνωμοσύνη μου για τις προσευχές του για το κράτος μας, τον λαό μας και το μέλλον μας, ειδικά σε αυτές τις μέρες και εβδομάδες. Ο ουκρανικός λαός εκτιμά βαθιά την πνευματική υποστήριξη της Αυτού Αγιότητος.
Μοιράστηκα λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ουκρανικών και αμερικανικών ομάδων στην Τζέντα. Υποστηρίξαμε την πρόταση των ΗΠΑ για μια αδιαμφισβήτητη εκεχειρία 30 ημερών στον αέρα, στη θάλασσα και στη στεριά. Τα πρώτα βήματα προς μια δίκαιη και μόνιμη ειρήνη πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν την απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου και των πολιτών, καθώς και την επιστροφή των εκτοπισμένων Ουκρανών παιδιών.
Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και δεν λυπάται καμία προσπάθεια για να την επιτύχει όσο το δυνατόν συντομότερα. Όλος ο κόσμος επιθυμεί την ειρήνη. Ωστόσο, μόνο η Ρωσία αρνείται να τελειώσει τον πόλεμο, επιδιώκοντας αντίθετα συνθήκες για να τον παρατείνει. Πρέπει να κάνουμε βήματα προς την ειρήνη και να ασκήσουμε πίεση στον μόνο λόγο που ο πόλεμος συνεχίζεται.
Ευχαριστώ την Αυτού Αγιότητα τον Βαρθολομαίο για την ετοιμότητά του να καταβάλει προσπάθειες για την ειρήνη—την ειρήνη που μπορούμε σίγουρα να φέρουμε πιο κοντά.
Είμαι ευγνώμων για τις προσευχές για την Ουκρανία και την ειρήνη.