Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

«Η διαδικασία που έχει ξεκινήσει για να βγουν οι διμερείς μας σχέσεις από μια βαθιά κρίση είναι θετική και την υποστηρίζουμε. Αλλά είμαστε ακόμη στην αρχή του ταξιδιού», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο CNBC τη Δευτέρα (24/2).
«Η προηγούμενη κυβέρνηση της Ουάσινγκτον μπέρδεψε άσχημα τα πράγματα. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», πρόσθεσε σε μεταφρασμένα από την Google σχόλια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ο Πεσκόφ επανέλαβε αυτή τη θέση την Τρίτη (25/2), λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να «αναπτύξουν μέτρα για την αποκατάσταση και την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».
«Θα πρέπει να κάνουμε πολλά μικρά βήματα ο ένας προς τον άλλον, τα οποία θα βοηθήσουν στη δημιουργία και αποκατάσταση της ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης. Μεγάλη ζημιά έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πολλά καταστράφηκαν. Είναι αδύνατο να τα ξαναχτίσουμε όλα σε μια στιγμή. Έχουμε πολλά να κάνουμε», δήλωσε ο Πεσκόφ, σε σχόλια που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Προσεκτικά τα βήματα προσέγγισης Μόσχας-Ουάσινγκτον
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Κρεμλίνο μπορεί να θέλει να κινηθεί προσεκτικά όταν πρόκειται να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Ουάσινγκτον, αφού πέρασε τα τελευταία χρόνια πλημμυρίζοντας τον χώρο της πληροφόρησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με αντι-αμερικανική ρητορική.
Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουάσινγκτον αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, καθώς η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 προκάλεσε έναν χείμαρρο διεθνών κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της ελίτ και της οικονομίας της Μόσχας και έφερε τη Ρωσία και τους συμμάχους της αντιμέτωπες με τη Δύση.
Η επιστροφή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει αντιστρέψει την κατάσταση στις σχέσεις, ωστόσο, καθώς την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων εδώ και χρόνια, με στόχο να τεθούν οι βάσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία. Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της έμειναν εξοργισμένοι από την αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας και την προώθηση των συνομιλιών χωρίς τη συμβολή τους.
Ο Πούτιν επαινεί τη νέα αμερικανική στάση
Ωστόσο, οι συζητήσεις φάνηκε να κατευνάζουν τη Μόσχα και να προκαλούν μια αλλαγή στο κλίμα, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επαινεί την αμερικανική αντιπροσωπεία και να αξιολογεί τις συνομιλίες «υψηλά».
Ο Πούτιν δήλωσε αργά τη Δευτέρα στον ανταποκριτή των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης Πάβελ Ζαρούμπιν ότι ο ηγέτης του Λευκού Οίκου ήθελε μια συμφωνία για την Ουκρανία που δεν ήταν απαραίτητα επωφελής για τη Ρωσία.
Επιπλέον, αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας, ενδεχομένως και στη Σαουδική Αραβία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε αυτά τα σχόλια, αλλά σημείωσε και πάλι ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί μόνο όταν υπάρξει μια συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από τη Μόσχα.
«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με την Ουκρανία, την Ευρώπη και κάθε εκπρόσωπο που θα ήθελε να βοηθήσει στην επίτευξη ειρήνης με καλή πίστη, αλλά θα σταματήσουμε να πολεμάμε μόνο όταν αυτές οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε ένα σταθερό και βιώσιμο αποτέλεσμα που θα ταιριάζει στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε.
Στη συνέχεια, ο Πούτιν εξήρε την «ορθολογική προσέγγιση του Τραμπ στην τρέχουσα κατάσταση», αλλά δήλωσε ότι δεν είχε συζητήσει στην πραγματικότητα μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία με τον πρόεδρο.
Αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-ΗΠΑ θα διεξαχθεί πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας, ενδεχομένως στη Σαουδική Αραβία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε αυτά τα αισθήματα, αλλά σημείωσε και πάλι ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί μόνο όταν υπάρξει μια συμφωνία αποδεκτή από τη Μόσχα.
«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με την Ουκρανία, την Ευρώπη και οποιονδήποτε εκπρόσωπο που θα ήθελε να βοηθήσει στην επίτευξη ειρήνης με καλή πίστη, αλλά θα σταματήσουμε να πολεμάμε μόνο όταν αυτές οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε ένα σταθερό και βιώσιμο αποτέλεσμα που να ταιριάζει στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε.
Αποχή Ελλάδας από το ψήφισμα του ΟΗΕ
Μετά την απόρριψη των τροπολογιών της, η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο απείχαν από την ψηφοφορία, επιτρέποντας την έγκριση του ψηφίσματος των ΗΠΑ.
Νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν ταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας αντιτιθέμενες σε ένα ανταγωνιστικό ουκρανικό και ευρωπαϊκό ψήφισμα, που τέθηκε ενώπιον της ευρύτερης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το οποίο απαιτούσε από τη Ρωσία «να αποσύρει πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το έδαφος της Ουκρανίας». Οι ΗΠΑ απείχαν σε μια ξεχωριστή ψηφοφορία της Συνέλευσης για τις τροπολογίες που έγιναν υπό ευρωπαϊκή ηγεσία στο δικό της ψήφισμα.
Η εκτελούσα χρέη απεσταλμένου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ντόροθι Σέι, επικρότησε αργότερα την υιοθέτηση του αμερικανικού ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «την πρώτη που λαμβάνει αυτό το Συμβούλιο εδώ και τρία χρόνια σχετικά με την Ουκρανία για να ζητήσει αποφασιστικά τον τερματισμό της σύγκρουσης».
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια εξήρε τις «εποικοδομητικές αλλαγές στη θέση των ΗΠΑ για την ουκρανική σύγκρουση», όπως είπε, μετά την ψηφοφορία, κατά την οποία οι ρωσικές τροπολογίες στο αμερικανικό ψήφισμα, που έκαναν αναφορά στις «βαθύτερες αιτίες» της σύγκρουσης, δεν βρήκαν υποστήριξη στην ευρύτερη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Το κείμενο που υιοθετήθηκε τώρα δεν είναι ιδανικό, αλλά είναι, στην ουσία, η πρώτη προσπάθεια να υιοθετηθεί ένα εποικοδομητικό και προσανατολισμένο στο μέλλον προϊόν του Συμβουλίου, το οποίο μιλάει για τον δρόμο προς την ειρήνη και δεν αναζωπυρώνει τη φλόγα της σύγκρουσης», σχολίασε τη Δευτέρα, λέγοντας ότι το κείμενο που υιοθετήθηκε είναι “μόνο ένα σημείο εκκίνησης για περαιτέρω προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης”.