Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
![Reporter.gr on Google News](/images/google%20news/reporter%20news%20300x100.png)
Με αυτήν την τακτική ο Αμπράμοβιτς κατάφερε, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, να μην καταβάλει σε φόρους δισεκατομμύρια λίρες, καθώς παρουσίαζε τον όχι και μικρό ιδιωτικό του στόλο ως «εμπορική μίσθωση», προκειμένου να αποφεύγει το ΦΠΑ για τα έξοδα αγορά και λειτουργίας των σκαφών.
Μεταξύ άλλων, φαίνεται πως τον πρόδωσαν φωτογραφίες που είχαν δημοσιοποιηθεί από τα Χριστούγεννα του 2011 με τον ίδιο να βρίσκεται σε ταξίδι αναψυχής στην Καραϊβική όπου είχε πάει με το, τότε αποκτηθέν, σκάφος του Eclipse, το οποίο όμως, σύμφωνα με τα αρχεία, ήταν ναυλωμένο σε μία εταιρεία που είχε την έδρα της στις Βρετανικές Παρθένες νήσους και δεν προοριζόταν για ιδία χρήση.
Οι δικηγόροι του Αμπράμοβιτς σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι ο Ρώσος μεγιστάνας δεν ενεργούσε αυτόνομα, αλλά ακολουθούσε πάντα «φορολογικές και νομικές συμβουλές» που λάμβανε «από ανεξάρτητους συμβούλους».
Σύμφωνα με όσα βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια, ο δισεκατομμυριούχος, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο του 2022 για τη σύνδεσή του με το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν, αγόρασε πέντε πολυτελή γιοτ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 που όλα ενεπλάκησαν στο συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς «εμπορικής μίσθωσης».
Μεταξύ αυτών ήταν το Pelorus μήκους 115 μέτρων – το οποίο φέρεται να δάνεισε στον ποδοσφαιριστή της Τσέλσι Τζον Τέρι για το μήνα του μέλιτος το 2007 – και το Eclipse, το οποίο, με μήκος 162,5 μέτρα, ήταν κάποτε το μεγαλύτερο ιδιωτικό γιοτ στον κόσμο και άξιζε τότε 700 εκατομμύρια δολάρια.
Η φόρμουλα φοροδιαφυγής του Αμπράμοβιτς αποκαλύφθηκε καθώς διέρρευσαν χιλιάδες email και αρχεία που είχε στην κατοχή της μία εταιρεία διαχείρισης περιουσίας από την Κύπρο, με την επωνυμία MeritServus. Τα σχετικά αρχεία δείχνουν ότι η κυπριακή εταιρεία διαχειριζόταν τις επιχειρήσεις του ολιγάρχη μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου εταιρειών που ανήκουν σε μια σειρά καταπιστεύματα των οποίων ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ήταν δικαιούχος
Τα αρχεία αποκαλύπτουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι σύμβουλοι του Αμπράμοβιτς τον βοήθησαν να αποφύγει φόρους πολλών εκατομμυρίων για το κόστος λειτουργίας των γιοτ στα ύδατα της ΕΕ, χρησιμοποιώντας εταιρείες για να τα μισθώσει στον εαυτό του ή σε άλλες εταιρείες που ήταν όμως και αυτές υπό το δικό του έλεγχο.
Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, πέντε σκάφη του Αμπράμοβιτς μισθώθηκαν από μία εταιρεία στην Κύπρο με την επωνυμία Blue Ocean Yacht Management, η οποία με τη σειρά της τα ναύλωσε άλλες εταιρείες με έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Αυτές οι εταιρείες ήταν φαινομενικά άσχετες με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο, αλλά στην πραγματικότητα ελέγχονταν από τον ίδιο.
Ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες του Αμπράμοβιτς μίσθωσαν τα γιοτ η μία στην άλλη ήταν, όπως επισημαίνεται στο άρθρο του BBC, μια «τεχνητή δομή», η οποία του επέτρεπε να φοροδιαφεύγει, γεγονός που αποτελεί ποινικό αδίκημα.