Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ότι θα πραγματοποιήσει διασυνοριακή επίθεση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG εάν η ομάδα δεν ικανοποιήσει τις τουρκικές απαιτήσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Τουρκία θεωρεί το YPG, το οποίο ηγείται των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που έχουν συμμαχήσει με τις ΗΠΑ, ως τρομοκρατική ομάδα που συνδέεται με τους Κούρδους μαχητές του PKK, οι οποίοι εδώ και 40 χρόνια διεξάγουν εξέγερση κατά του τουρκικού κράτους.
Οι SDF διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ήττα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία το 2014-17. Η ομάδα εξακολουθεί να φυλάει μαχητές του ΙΚ σε στρατόπεδα αιχμαλώτων εκεί, αλλά έχει υποχωρήσει από τότε που οι αντάρτες εκδίωξαν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το Παρίσι δεν θα εγκαταλείψει τις SDF, οι οποίες ήταν μία από τις μυριάδες δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια του 13ετούς εμφυλίου πολέμου της Συρίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία θα μπορούσαν όντως να διασφαλίσουν ολόκληρη τη μεθόριο. Είμαστε έτοιμοι για αυτόν τον στρατιωτικό συνασπισμό να αναλάβει αυτή την ευθύνη», ανέφερε ο Ιλχάμ Αχμέντ, συμπρόεδρος εξωτερικών υποθέσεων της κουρδικής διοίκησης στη βόρεια περιοχή εκτός του κεντρικού ελέγχου της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με το TV5 Monde.
«Ζητάμε από τους Γάλλους να στείλουν στρατεύματα σε αυτά τα σύνορα για να διασφαλίσουν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε την περιοχή και να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία».
Δεν είναι σαφές πόσο δεκτική θα ήταν η Τουρκία σε μια τέτοια πρωτοβουλία, δεδομένου ότι η Άγκυρα εργάζεται εδώ και χρόνια για να διασφαλίσει τα σύνορά της από τις απειλές που προέρχονται από τη Συρία και έχει ορκιστεί να καταστρέψει το YPG.
«Μόλις η Γαλλία πείσει την Τουρκία να αποδεχθεί την παρουσία της στα σύνορα, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία», δήλωσε ο Ahmed. «Ελπίζουμε ότι όλα θα διευθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες».
Παράλληλα, η Ουάσινγκτον έχει μεσολαβήσει στις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία και των SDF μετά τις μάχες που ξέσπασαν όταν οι ομάδες των ανταρτών προέλασαν προς τη Δαμασκό και ανέτρεψαν τον Άσαντ.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι μαζί με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν συνομιλίες για το θέμα.
«Οι Κούρδοι της Συρίας πρέπει να βρουν τη θέση τους σε αυτή την πολιτική μετάβαση. Τους το οφείλουμε γιατί ήταν αδελφοί μας στα όπλα κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο Barrot.
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ... για να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να διασφαλιστούν οι νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια, αλλά και τα συμφέροντα ασφαλείας των Κούρδων (της Συρίας) και τα πλήρη δικαιώματά τους να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση στο μέλλον της χώρας τους».
Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι ήταν ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι δυνάμεις των SDF θα συνεχίσουν το έργο της φύλαξης περισσότερων από 10.000 συλληφθέντων μαχητών του ΙΚ, καθώς αυτό αποτελεί νόμιμο συμφέρον ασφαλείας τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Τουρκία.
«Έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά με τον σύμμαχό μας ... Τουρκία για να πλοηγηθούμε σε αυτή τη μετάβαση ... Είναι μια διαδικασία που θα πάρει κάποιο χρόνο», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 2.000 στρατιώτες στη Συρία, οι οποίοι συνεργάζονται με τις SDF για να αποτρέψουν την αναζωπύρωση του ΙΚ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr