Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ήδη δώσει την έγκρισή της λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όπως αναφέρει το tagesschau.de. Tο έλλειμα της Ιταλίας αναμένεται να μειωθεί στο 3,3% του ΑΕΠ με τον νέο προϋπολογισμό. Φέτος, πιθανότατα κλείσει στο 3,8%. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια σταθερότητας, στην πραγματικότητα επιτρέπεται μόνο το 3,0%. Η Ιταλία είναι ήδη μία από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες στην ΕΕ, ακόμη και παγκοσμίως.
Με τον νέο προϋπολογισμό, η Μελόνι σκοπεύει να πλησιάσει τις απαιτήσεις των άλλων Ευρωπαίων. Η ΕΕ έχει ήδη επανειλημμένα καλέσει τη Ρώμη να αρχίσει να μειώνει το έλλειμμά της μετά τις τεράστιες υπερβάσεις των προηγούμενων ετών. Η κυβέρνηση Μελόνι θέλει να πέσει κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2026, αλλά προς το παρόν δεν είναι βέβαιο αν ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί. Ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται από δαπανηρές επιδοτήσεις για κατασκευές που εξοικονομούν ενέργεια. Επιπλέον, η εθνική στατιστική αρχή μείωσε πρόσφατα τις προοπτικές ανάπτυξης. Η Ιταλία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,5% φέτος - μόνο κατά το ήμισυ σε σχέση με το καλοκαίρι.
Φορολογικές ελαφρύνσεις για τους χαμηλόμισθους
Πάντως, ο νέος προϋπολογισμός δεν επιφέρει μόνο εξοικονόμηση πόρων. Θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους χαμηλόμισθους. Όποιος κερδίζει λιγότερα από 28.000 ευρώ ετησίως θα πληρώνει 23% φόρο εισοδήματος αντί για 25%. Με ένα επίδομα για τους γονείς, η κυβέρνηση Μελόνι θέλει να αυξήσει το ποσοστό γεννήσεων, το οποίο αποτελεί ένα από τα προβλήματα της Ιταλίας εδώ και δεκαετίες: Οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ θα λαμβάνουν 1.000 ευρώ για την απόκτηση παιδιών. Αυτό πρόκειται επίσης να χρηματοδοτηθεί από τη συνεισφορά του ιταλικού τραπεζικού τομέα. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα συνδικάτα της Ιταλίας έχουν επανειλημμένα κινητοποιηθεί κατά του προϋπολογισμού με απεργίες, επειδή τον θεωρούν κοινωνικά άδικο.
Κριτική από την αντιπολίτευση
Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση της χώρας είχε επικρίνει έντονα το οικονομικό πακέτο, λέγοντας ότι δεν εκπληρώνει τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού για μείωση των φόρων για τους περισσότερους Ιταλούς και ενίσχυση της απασχόλησης.Η Μελόνια υπερασπίστηκε το σχέδιό της: «Χρησιμοποιήσαμε τα περιορισμένα διαθέσιμα κονδύλια για να ενισχύσουμε τα πιο σημαντικά μέτρα των τελευταίων ετών, να τα κάνουμε διαρθρωτικά και να τα επεκτείνουμε σε ένα ευρύτερο κοινό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr