Οι υφιστάμενες υποεπιτροπές ασφάλειας και άμυνας αφενός και δημόσιας υγείας αφετέρου μετατρέπονται σε μόνιμες, αυτούσιες επιτροπές. Το 2025 θα συσταθούν επίσης δύο νέες ειδικές επιτροπές: η πρώτη για την πρωτοβουλία για μια «Ευρωπαϊκή Ασπίδα Δημοκρατίας» που περιλαμβάνεται στις πολιτικές κατευθύνσεις της Επιτροπής για την περίοδο 2024-2029 και η δεύτερη για την αντιμετώπιση της τρέχουσας στεγαστικής κρίσης στην ΕΕ.
Οι αλλαγές προτάθηκαν από την πρόεδρο Μέτσολα και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου με γνώμονα την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, καθώς και τις προτεραιότητες του ίδιου του Κοινοβουλίου σε συνάρτηση με τις ανησυχίες των πολιτών και τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών.
Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν στο Στρασβούργο σχετικά με τις προτάσεις που καθορίζουν τις αρμοδιότητες και το μέγεθος και των τεσσάρων επιτροπών, καθώς και τη διάρκεια της θητείας των δύο ειδικών επιτροπών:
- · Μόνιμες επιτροπές για την ασφάλεια και την άμυνα και τη δημόσια υγεία (43 μέλη έκαστη) - 448 υπέρ, 161 κατά, 40 αποχές
- · Ειδική επιτροπή για την Ευρωπαϊκή Ασπίδα Δημοκρατίας (33 μέλη) - 441 υπέρ, 178 κατά, 34 αποχές
- · Ειδική επιτροπή για τη στεγαστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (33 μέλη) - 480 υπέρ, 148 κατά, 20 αποχές
Επόμενα βήματα
Η σύνθεση των δύο μόνιμων επιτροπών και των δύο ειδικών επιτροπών (που θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη σύνθεση του Κοινοβουλίου) θα καθοριστεί από τις πολιτικές ομάδες και τους μη εγγεγραμμένους ευρωβουλευτές. Η σχετική ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας 20 - 23 Ιανουαρίου 2025.
Οι υποεπιτροπές ασφάλειας και άμυνας και δημόσιας υγείας θα παύσουν να υφίστανται την πρώτη ημέρα της συνόδου ολομέλειας του Ιανουαρίου και οι τέσσερις επιτροπές θα συσταθούν επίσημα την ίδια ημέρα. Οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι κάθε επιτροπής θα εκλεγούν κατά τις συνεδριάσεις για τη σύστασή τους σε σώμα.
Σχετικές πληροφορίες
Οι αλλαγές στον κατάλογο και οι αρμοδιότητες των μόνιμων επιτροπών (παράρτημα VI του Κανονισμού του Κοινοβουλίου), καθώς και η σύσταση ειδικών επιτροπών, απαιτούν απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων και ψηφοφορία στην ολομέλεια. Οι ειδικές επιτροπές, οι οποίες έχουν συσταθεί για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων, έχουν θητεία έως και 12 μήνες — εκτός εάν αυτή παραταθεί σε ειδική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.
Οι αρμοδιότητες των νέων μόνιμων επιτροπών θα είναι συμπληρωματικές προς τις αναπροσαρμοσμένες εντολές των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI), οι οποίες ήταν οι «μητρικές» επιτροπές των προϋπαρχουσών υποεπιτροπών. Η επιτροπή ENVI θα μετονομαστεί σε επιτροπή Περιβάλλοντος, Κλίματος και Ασφάλειας των Τροφίμων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr