Η δήλωση του Oleksii Goncharenko ακολουθεί:
«Η Διεθνής Ημέρα Μεταναστών μου δίνει την ευκαιρία να θυμηθώ τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μετανάστες στις κοινωνίες μας. Οι μετανάστες παρουσιάζονται όλο και περισσότερο στις προεκλογικές εκστρατείες ως αποδιοπομπαίοι τράγοι για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους έναντι των πληθυσμών τους».Ωστόσο, ο ζωτικός ρόλος τους στη διατήρηση της λειτουργίας των κοινωνιών μας παραμένει σε μεγάλο βαθμό αγνώριστος.
Δεν πρέπει ποτέ να λησμονείται ότι οι μετανάστες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αποτελεσματική λειτουργία πολλών τομέων όπως τα νοσοκομεία, οι υπηρεσίες, η γεωργία, οι κατασκευές ή ο πολιτισμός. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε την ουσιαστική συμβολή των μεταναστών στην αποτελεσματική λειτουργία των κοινωνιών μας.
Η Ημέρα υπενθυμίζει επίσης την επιτακτική ανάγκη να σεβόμαστε τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων και των οικογενειών τους, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους.
Καθώς γιορτάζουμε τη 14η επέτειο από την έγκριση της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών τους, πάρα πολλοί μετανάστες παραμένουν σε επισφαλή κατάσταση, όπου παραβιάζονται τόσο τα θεμελιώδη όσο και τα κοινωνικά τους δικαιώματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους μετανάστες εργαζομένους που απασχολούνται σε μεγάλα δομικά έργα και έργα υποδομής.
Ας διασφαλίσουμε ότι τηρούνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους. Αυτό ξεκινά με την προστασία της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, την αντιμετώπιση της εργασιακής εκμετάλλευσης και εμπορίας και την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε αξιοπρεπή στέγαση και υγειονομική περίθαλψη. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μεταναστών συνεπάγεται επίσης σεβασμό των εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων.
Την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τη σημασία του να τηρούν τα κράτη μέλη μας την υποχρέωσή τους να προστατεύουν οποιονδήποτε βρίσκεται στη δικαιοδοσία τους από τη δουλεία και την καταναγκαστική εργασία και να θεσπίσουν με επιτυχία τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Αυτό το ουσιαστικό μέσο απαγορεύει την καταναγκαστική εργασία και ενισχύει την προστασία και την υποστήριξη των μεταναστών εργαζομένων και των οικογενειών τους, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνουν ίση μεταχείριση σε τομείς όπως η αμοιβή και οι συνθήκες εργασίας. Ας κάνουμε αυτό το εργαλείο πραγματικότητα για αυτούς τους συχνά αόρατους εργαζόμενους, ας απαγορεύσουμε την καταναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία και ας παρέχουμε στους μετανάστες εργαζομένους ασφαλές και κατάλληλο περιβάλλον εργασίας καθώς και αποτελεσματική πρόσβαση στα κοινωνικά τους δικαιώματα».
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr